SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1311 >>

DEVAM: 166- BİR GÜNDE İKİ BAYRAM TOPLANDIĞI ZAMAN HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المصفى الحمصي. حَدَّثَنَا بقية. حَدَّثَنَا شعبة. حَدَّثَني مغيرة الضبي، عَن عَبْدُ العزيز بْن رفيع، عَن أبي صالح، عَن ابن عباس، عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؛  - أنه قال: ((اجتمع عيدان في يومكم هذا. فمن شاء أجزأه من الجمعة. وإنا مجمعون أن شاء اللَّه)). حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا يزيد بْن عَبْدُ ربه. حَدَّثَنَا بقية. حَدَّثَنَا شعبة. عَن مغيرة الضبي، عَن عَبْدُ العزيز بْن رفيع، عَن أبي صالح، عَن أبي هُرَيْرَة، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ، نحوه.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات. ورواه أبو داود في سننه عَن مُحَمَّد بْن المصفى بهذا الإسناد.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)   şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Sizin bu gününüzde iki bayram toplanmıştır. Artık kim dilerse onun bayram namazı Cuma namazı yerinde de kafidir. Biz inşaallah Cuma namazını da kılıcılarız.»

 

"... Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir : ........ ve bunun mislini zikretmiştir."

 

Not: Bunun isnadının sahih ve ricalinin sika oldukları Zevaid'de belirtilmiştir. Ebu Davud kendi süneninde bu hadisi Muhammed bin el-Musaffa'dan bu senedIe rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Müellif bu hadisi iki senedIe rivayet etmiştir. Birisi İbn-i Abbas (r.a.)'a, digeri Ebu Hureyre (r.a.)'a ulaşır. İkisi de merfudur. Ebu Davud'un Muhammmed bin el-Musaffa; dan rivayeti Ebu Hureyre (r.a.)'a yine merfu olarak ulaşır.  Hakim ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadis de bundan önceki hadisi teyid eder. Buna ilaveten, bayram namazını kılanların o günkü Cuma namazını da kırmalarının daha iyi olduguna delalet eder. Çünkü burada Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o günkü Cuma namazını istege baglamakla beraber kendilerinin Cuma'yı kıldıracaklarını bildiriyor. Şu halde kılmamak ruhsattır. Kılmak azimettir. Azimetle amel etmek güzeldir daha faziletlidir.