SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1310 >>

166- BİR GÜNDE İKİ BAYRAM TOPLANDIĞI ZAMAN HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بْن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا أبو أحمد. حَدَّثَنَا إسرائيل، عَن عثمان بْن المغيرة، عَن إياس بْن أبي رملة الشامي؛ قَالَ:

 - سمعت رجلاً سأل زيد بْن أرقم: هل شهدت مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عيدين في يوم؟ قَالَ: نعم. قَالَ: فكيف كان يصنع؟ قَالَ: صلى العيد. ثم رخص في الجمعة. ثم قال: ((مَنْ شَاءَ أَنْ يُصَلي فَلْيُصَلِ)).

 

İyas bin Ebi Ramla eş-Şami (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Bir adam (benim bulunduğum bir mecliste) Zeyd bin Erkam (r.a.)'e :

 

Bir günde (toplanan iki bayramı (bayram ve Cuma'yı) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in beraberinde geçirdin mi? diye sordu. Zeyd (r.a.): Evet, diye cevap verdi. Adam :

 

Peki efendimiz (o gün) ne yapardı? diye sordu. Zeyd (r.a.) dedi ki :

 

Efendimiz, bayram namazını kıldırdı. Sonra Cum'a namazı hakkında ruhsat vererek buyurdu ki:

 

«Cum'a namazını kılmak isteyen kılsın.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud, Nesai, Hakim, İbn-i Huzeyme, Zehebi, Beyhaki ve İbnü'l-Medini de bunu rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde manayı etkilemeyen az lafız farkı vardır.

 

AÇIKLAMA: İki bayramdan maksat, parantez içi ifade ile belirttiğim gibi Cuma ve bayramdır. Yani Ramazan veya Kurban bayramının ilk gÜnü Cuma'ya rastladığında hem bayram namazı hem Cuma namazı mı kılınacak? yoksa yalnız bayram namazı kılınacak da Cuma namazı kılınmıyacak mı? soru bu husustadır.

 

Zeyd (r.a.)'a soru soran zatın Muaviye bin Ebi Süfyan (r.a.) olduğu Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir.

 

Cuma'ya bayram denmiştir. Çünkü Beyhaki'oin Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Cuma gününün Allah tarafından mü'minlere bayram kılındığını beyan buyurmuştur.

 

Hadis, bayram namazında bulunanların o günkü Cuma namazına gitmemelerinin caizliğine delalet eder.

 

EI-Menhel yazarı bu hususta alimlerin görüşlerini izah etmiştir. Özeti şudur:

 

1- Hanbeliler Bayram namazını cemaatla kılanlar o günkü Cuma namazını kılmıyabilirler. Ancak imam Cuma'yı kılmak zorundadır. Çünkü (1311 nolu) hadiste Peygamber (s.a.v.);  ''ve biz inşaaIlah Cuma'yı kılıcılarız.'' buyurmuştur, derler.     ~

 

2- Malikiler'den iki rivayet vardır. Bir rivayete göre bayram namazı ile yetinilir. İkinci rivayete göre Cuma namazı sakıt olmaz. Kılınması gerekir. Bu rivayet mezhebin meşhur kavlidir.

 

3- Ebu Hanife'ye göre Cuma namazını kılmak gerekir.

 

4- Şafiiler'e göre şehir halkı Cuma'yı kılmak zorundadırlar. Bayram namazı Cuma namazı yerine geçmez. Fakat şehre yakın köyde oturup şehirde okunan ezan sesini duyanlar, sair Cuma'lara gitmekle mükellef oldukları halde o günkü Cuma namazına gitmekle mükellef değillerdir. Mezhebin meşhur kavli budur. Buna göre Cuma namazına gitmeye mecbur olmayanlar o günkü öğle namazını kılmakla mükelleftirler. Osman (r.a.) ve Ömer bin Abdilaziz'in kavli de böyledir."

 

Ebu Davud ve Nesai'nin Ata bin Ebi Rabah (r.a.)'dan rivayet ettikleri bir hadise göre Ata (r.a.) şöyle demiştir: "(Abdullah) bin Zübeyir (r.a.), bize Cuma gününe rastlayan bir bayram namazını gündüzün evvelinde kıldırdı. Sonra biz Cuma namazına gittik. Fakat İbn-i Zübeyr Cuma namazına gelmedi. Biz de namazımızı (cemaatla değil) tek tek kıldık. İbn-i Abbas (r.a.) o sırada Tilif'teydi. Oradan dönünce biz olan durumu kendisine anlattık. Dedi ki: İbn-i Zübeyr (r.a.) sünnete (Yani Efendimizden sabit olan yola) uygun yapmıştır."

 

Şu halde bayram günü Cuma'ya rastladığı zaman bayram namazında cemaata katılanlar o günkü Cuma namazını kılmakla mükellef değildir, diyen alimlere göre o günkü Cuma'ya gitmeyenler öğle namazını kılacaklardır.