SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1313 >>

167- YAĞMUR OLDUĞU ZAMAN BAYRAM NAMAZINI MESCİDDE KILMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن عثمان الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا عيسى بْن عَبْدُ الأعلى ابن أبي فروة؛ قَالَ:  - سمعت أبا يحيى عبيد اللَّه التيمي يحدث عَن أبي هُرَيْرَة، قَالَ: أصاب الناس مطر في يوم عيد على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فصلى بهم في المسجد.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den. şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), hayatta iken bir bayram günü halk yağmurdan ıslandı. Bu sebeple efendimiz onlara bayram namazını Mescid'de kıldırdı,

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Beyhaki ve Hakim.

 

AÇIKLAMA: Hadisteki Mescid ile Mescid-i Nebevi kasdedilmiştir.

 

Hadis, havanın yağışlı olması gibi bir mazeret bulunduğu zaman bayram namazının mescidde kılınmasının caizliğine delalet eder. Bir özür olmayınca açık bir meydanda kılmak sünnettir. Çünkü Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) devamlı surette bayram namazlarını şehrin dışında musallada kıldırmıştır. O'ndan sonra Hulefa-i Raşidin de böyle yapmışlardır. Ebu Hanife, Malik, Şafiiler'den bir cemaat, Hanbeliler ve Cumhur'un kavli budur. Bunların delillerinden birisi de Beyhaki'nin AbduIIah bin Amir (r.a.)'den olan şu rivayetidir:

 

"Ömer bin el-Hattab (r.a.) devrinde bir bayram günü Medine'deki halk yağmurdan ıslandı ve musallaya gitmekten imtina ettiler. Ömer (r.a.) cemaatı mescidde topladı, onlara bayram namazını kıldırdı. Sonra minbere çıkarak: Ey Cemaat ı Resulullah (s.a.v.) cemaatı musallaya çıkartarak orada onlara bayram namazını kıldırırdı. Çünkü musaIla daha kolay ve geniştir. Mescid de cemaatı almazdı. Yağış olunca mescid daha elverişlidir, dedi."

 

Şafiiler'in bir kısmı, mescid cemaatı alabilir genişlikte olursa, bayram namazını mescidde kılmak efdaldır, demişlerdir. Yağış gibi zaruret olmasa da hüküm budur. Çünkü Mekke'de imamlar hep mescidde kıla gelmişlerdir. Mescid daha şerefli ve daha temizdir, demişlerdir. Bunlara göre mescid cemaatı almazsa bayram namazını musallada kılmak efdal olur.

 

EI-Menhel yazarı: "Bu ayrıntıya ait, hiç bir delil yoktur. Şevkani demiştir ki: 'Mescidin cemaatı alması ve almaması mücerred bir tahmindir. Peygamber (s.a.v.)'in daima bayram namazlarmı musallada kıldırdığını itiraf etmeye rağmen buna uymayıp bir tahminin peşine düşmek isabetli değildir."

 

Kuvvetli olanı ilk görüştür. Çünkü delilleri kuvvetlidir. Musalla'nın Mescidden efdal olması hükmünden Mekke'deki Mescid-i Haram müstesnadır. Çünkü alimler Mescid-i Haram'da kılmanın efdal oluşu hususunda ittifak halindedirler.

 

Şafii: Bize şu haber ulaşmıştır: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram namazını musallada kıldınrdı. O'ndan sonra gelenler ve Medine'nin tüm halkı da böyle yapa gelmişlerdir. Diğer şehirlerde de aynı şey yapılagelmiştir. Yalnız Mekke halkı müstesna. ÇünkÜ Selef'ten hiç bir kimse'nin Mekke'lilere bayram namazını musallada kıldırdığına dair hiç bir haber bize ulaşmamıştır, der.

 

El-Fetih yazarı der ki: Şafii: Bunun sebebi Mekke Mescidinin çok geniş ve Mekke etrafının dar oluşudur, demiştir."