SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1314 >>

168- BAYRAM GÜNÜ SILAH TAŞIMAK HAKKINDA GELEN (HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ القدوس بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا نائل بْن نجيح. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن زياد، عَن ابن جريج، عَن عطاء، عَن ابن عباس؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ نهى أن يلبس السلاح في بلاد الإسلام في العيدين إلا أن يكونوا بحضرة العدو.

 

فِي الزَوائِد: في إسناده نائل بْن نجيح وإسماعيل بْن زياد، وهما ضعيفان.

 

قال السندي: قلت: وذكر حديث البخاري في صحيحه: قال الحسن البصري نهوا أن يحملوا السلاح يوم عيد إلا أن يخافوا عدوا. وذكر حديث ابن عمر أنه قال للحجاج: حملت السلاح في يوم لم يكن يحمل فيه. وقال العيني في شرح البخاري: وروى عَبْدُ الرزاق بإسناد مرسل قال: نهى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أن يخرجوا بالسلاح يوم العيد. وهذا يدل على أن للحديث أصلا، وإن كان هذا الإسناد ضعيفاً.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir :

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (mu'minlere) düşman karşısında olmadıkları müddetçe İslam memleketlerinde bayramlarda silah taşımayı yasaklamıştır.

 

Not: Bunun isnadındaki ravi Nail bin Necih ve İsmail bin Ziyad'ın zayıf oldukları Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis zevaid türündendir. Zevaid yazarı bunun iki ravisinin zayıf olduğunu söylemiştir. Ancak bu hususta Sindi şöyle der:

 

"Buhari kendi sahihinde zikrettiğine göre Hasan-ı Basri:  'Mü'minler silah taşımaktan menedilmişlerdir. Düşmandan korktukları zaman müstesna.' demiştir. Ve İbn-i Ömer (r.a.) da Haccac'a:  'Sen silahı öyle bir gün taşımışsın ki o gün silah taşınmazdı.' demiştir.

 

Buhari'nin şerhİnde Ayni'nin zikrettiğine göre Abdürrazzak mürsel bir isnadla şöyle rivayette bulunmuştur: "ResuluIIah (sallallahu aleyhi ve sellem) mü'minlerin bayram günü silahla çıkmalarını yasaklamıştır."

 

Sindi yukardaki nakilleri yaptıktan sonra: Bu gösteriyor ki mezkur hadisin isnadı zayıf ise de bir aslı vardır, demiştir."

 

Buhari'nin 'Bayramda ve harem'de silah taşımanın mekruhluğu' babında şarih el-Ayni şöyle demiştir:

 

"Bayram günü silah taşımanın mekruhluğu, silahı iftihar için taşıyan ve cemaata eziyet etmekten emin olmayan kimseler hakkındadır. Şeyhimiz de böyle demiştir. Kimseye eziyet etmiyeceğine güvenen ve iftihar vesilesi yapmayıp cihad'a hazırlanmak için idman ve eğitim maksadıyla taşıyan hakkında değildir. Çünkü 'Bayram günü hirab ve darak' babında rivayet olunan hadisler bayram günü mızraklar ve kalkanlarla oynamanın meşruluğuna delalet ederler."

 

164. babta rivayet edilen hadisler de bayram namazında mızrakı sütre etmenin meşruluğuna delalet ederler."

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İslam memleketinde bayram günlerinde başkalarını rahatsız edecek tarzda veya böbürlenmek niyetiyle silah taşımak yasaktır.

 

2- Düşman karşısında olunduğu takdirde silah taşımak bayram gününde de meşrudur.