SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1321 >>

DEVAM: 171- GECE NAMAZINI İKİ (ŞER) REK'AT KILMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن وَكِيع. حَدَّثَنَا عثام بْن علي، عَن الأعمش، عَن حبيب بْن أبي ثابت، عَن سعيد بْن جبير، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يصلي بالليل ركعتين ركعتين.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan: şöyle demiştir :

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), geceleyin namazı ikişer rek'at kılardı.

 

 

AÇIKLAMA: Gece namazının ikişer rek'at olarak kılınması hakkında müteaddit senedıerIe rivayet edilen İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisi benzer lafızlarla 'Kütüb-i Sitte'nin tümünde rivayet olunmuştur, İlk hadis aynı senedIe müellifin 'Bir rek'atla vitir kılmak' babında 1174 numara ile geçmiştir. Oradaki metnin sonunda;

 

''....ve bir rek'at vitir kılar'' ilavesi vardır. Geniş izah için oraya bak! İbn-i Ömer (r.a.)'ın 1319 nolu hadisi Kütüb-i Sitte'nin tümünde rivayet edilmiştir.

 

Bu babta ve bundan sonraki babta rivayet olunan hadislerde geçen: ...."ikişer rek'at" kelimesi te'kit (vurgu) için iki defa tekrarlanmıştır. Bunun manası her iki rekat'ın sonunda selam vermektir. Çünkü Müslim ve Ahmed'in Ukbe bin Haris tarikiyle İbn-i Ömer (r.a.)'dan olan rivayetlerinde: "İkişer ikişer sözü ile ne kastedildiği İbn-i Ömer (r.a.)'e sorulmuş?" O da:

 

"Her 'iki rek'atın sonunda selam verirsin" diye cevap vermiştir, deniliyol'.

 

1320 nolu İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadısini Buhari, Müslim, Malik, Ebu Davud, Nesai ve Tahavi de rivayet etmişlerdir. Tirmizi de bunun benzerini el-Leys tariki ile İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Nesai de rivayet etmiştir.

 

Bu babtaki hadisler geceleyin kılınan nafile namazında her iki rek'atın sonunda selam vermenin sünnet olduğuna delildir.

 

EI-Menhel yazarının beyanına göre el-Hafız şöyle demiştir:

 

'Cumhur, bu hadislerdeki: مثنى مثنى ifadesini her iki rek'atın sonunda selam vermek şeklinde yorumlamış ve böyle kılmanın efdal olduğu beyan edilmiş, demiştir.

 

Malik, Şafii, Ahmed, Ebu Yusuf ve Muhammed bu hadisleri ve benzerlerini delil göstererek gece namazının her iki rek'atından sonra selam verilmesinin efdal olduğuna hükmetmişlerdir.

 

Bundan sonra gelen babta alimlerin görüşleri ayrıntılı olarak bildirilecektir. İnşaallah!!!