SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1325 >>

DEVAM: 172- GECE VE GÜNDÜZ (NAFİLE) NAMAZIN İKİŞER İKİŞER (REK'AT) KILINMASI HAKKINDA GELEN (HADISLERl BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا شبابة بْن سوار. حَدَّثَنَا شعبة. حَدَّثَني عَبْدُ ربه بْن سعيد، عَن أَنَس بْن أَبي أنس، عَن عَبْد اللّه بْن نافع بْن العمياء، عَن عَبْد اللّه بْن الحرث، عَن المطلب، يعني ابن أبي وداعة؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((صلاة الليل مثنى مثنى. وتشهد في كل ركعتين. وتباءس وتمسكن وتقنع. وتقول: اللّهم اغفر لي. فمن لم يفعل ذلك، فهي خداج)).

 

El-Muttalib yani İbn-i Ebi Vedaa (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Gece namazı ikişer ikişer rek'attır. Sen her iki rek'atta teşehhüd okursun. Fakr-u zaruratını yalvararak açıklarsın, yoksulluğunu zilletle dile getirirsin. (Namazdan sonra) dua ederken ellerini kaldırırsın ve Allahım bana mağfiret eyle, dersin. Kim bunu yapmazsa onun namazı  (ecir ve fazilet bakımından)  noksandır.»

 

 

Tahric: Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, Darekutni ve Beyhaki de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir .

 

AÇIKLAMA: Hadisteki: مثنى مثنى ifadesinin manasının, İbn-i Ömer (r.a.) tarafından açıklandığına göre her iki rek'atın sonunda selam vermek olduğu 1321 nolu hadisin izahında anlatılmıştır. Bu duruma göre bu hadis de gece namazında efdal olanın her iki rek'attan sonra selam vermek olduğunu beyan etmiş olur.

 

EI-Menhel yazarının beyanına göre maksad her iki rek'atta teşehhüdü okumak olabilir. Bu takdirde; وتشهد cümlesi; مثنى مثنى ifadesinin açıklaması olmuş olur.