SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1326 >>

173- RAMAZAN AY'I KIYAMI (TERAVİHLE İHYASI) HAKKINDA GELEN (HADISLER) BABI

 

Kıyam: Ramazan gecelerini ibadetle ihya etmek veya teravih namazını kılmak demektir. Bu bab ta rivayet edilen hadislerde geçen bu kelime ve bundan türeme fiillerin sözlük manası kalkmak, ayakta durmak ve düzelmek gibi işlerdir. Burada kastedilen manaya gelince, alimlerin çoğu bunu teravih namazını kılmak anlamında yorumlamışlardır. Bazıları da bunu Ramazan gecelerini ibadet ve taatla ihya etmek manasına yorumlamışlardır.  El-Hafız, el-Fetih'te:" Nevevi, kıyamı teravih namazını kılmakla yorumlamıştır. Nevevi'nin maksadı, teravih namazını kılmakla Ramazan kıyamı ve bunun için va'd edilen sevabın hasıl olduğunu ifade etmektir. Nevevi, Ramazan kıyamının teravih namazından başka ibadetlerle oluşamayacağını söylemek istememiştir. Böyle bir maksadı yoktur. Fakat el-Kirmani, bunu garipsiyerek demiş ki: 'Alimler, Ramazan kıyamı ile teravih namazının kastedildiği hususunda ittifak etmişlerdir,' diye bilgi verir."

 

Hadislerdeki kıyam kelimesi kayıtsız olarak geçtiğine göre bu kelimeyi mutlak manaya yorumlamak yani Ramazan gecelerini ibadet ve taatla ihya etmek diye açıklamak daha uygundur, diyenler vardır. EI-Menhel yazarı da buna taraftardır.  Alimlerin çoğu Ramazan kıyamını teravih namazını kılmak şeklinde yorumladıkları için hadisleri terceme ederken kıyam'ı, teravih namazını kılmak diye terceme etmek mümkündür. Ancak bu kelimenin, Ramazan gecelerini ibadetle ihya etmek diye yorumlanabileceğini hatırdan çıkarmayı hatırlatmak isterim.

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشر، عَن مُحَمّد بْن عمرو، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال ((من صام رمضان وقامه إيماناً واحتساباً، غفر له ما تقدم من ذنبه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine güre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kim inanarak ve sırf Allah rızasını dileyerek Ramazan orucunu tutar ve gecesini kıyamla (teravihle veya başka ibadetle) ihya ederse, onun geçmiş günahı bağışlanır.»

 

 

Tahric: Malik, Kütüb-i Sitte sahibIeri ve Beyhaki bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:  Hadisin; إيماناً kelimesi: "Allah ve Resülüne inanarak" veya "Ramazan orucunun hak oluşuna ve bu ibadeti ifa etmek sonucunda kazanılacak sevaba ait ilahi müjdeye inanarak" diye yorumlanmıştır. Her iki mana muhtemeldir.

 

Hadisin; احتساباً kelimesi: "Her çeşit riya ve gösterişten uzak ve tam bir ihlasla Allah'ın rızasını dileyerek" diye yorumlanmıştır.

 

Hadisin: " ... Ramazan orucunu tutar ... " cümlesinden maksat Ramazan ayı boyunca oruç tutmaktır. Özürsüz olarak Ramazanın bir gününü bile oruçsuz geçiren kimse için sözkonusu sevab yoktur. Özür'e binaen oruç tutamayıp, tutamadığı günleri kaza eden veya şer'i hükümler çerçevesinde fidyesini ödeyen kimse ise mezkur sevabı kazanır. Tıpkı ayakta duramadığı için oturarak namaz kılan gibi. Çünkü buna ayakta namaz kılanın sevabı ,vardır.

 

Hadisin zahirine göre, iman ve ihlasla Ramazan orucunu tutup gecelerini ibadetle ihya edenin geçmiş küçük, büyük tüm günahları bağışlanır. EI-Menhel yazarının beyanına göre İbnü'l-Münzir böyle hükmetmiştir. Fakat Nevevi, Müslim'in şerhinde: 'Fıkıhçılarca bilinen meşhur görüş bu hükmün küçük günahlara mahsus olup büyük günahlara şümullü olmamasıdır. Bazılarına göre eğer küçük günah yoksa büyük günahların cezası hafifletilir', demiştir.

 

Ramazan gecelerini ihya etmekten maksat, gecenin tamamını ibadetle geçirmek değildir. Gaye gecenin bir kısmını ibadetle geçirmektir. Nitekim kıyam'ı teravihle yorumlayanların görüşüne göre teravih namazını kılan kimse geceyi ihya etmiş sayılır.