SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1334 >>

DEVAM: 174- GECE İBADETİNE KALKMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، وابن عدي، وعبد الوهاب، ومُحَمَّد بْن جعفر، عَن عوف بْن أبي جميلة، عَن زرارة بْن أوفى، عَن عَبْد اللّه بْن سلام؛ قَالَ:  - لما قدم رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ المدينة انجفل الناس إليه. وقيل: قدم رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فجئت في الناس لأنظر إليه. فلما استبنت وجه رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عرفت أن وجهه ليس بوجه كذاب. فكان أول شيء تكلم به، أن قال ((يا أيها الناس! أفشوا السلام، وأطعموا الطعام، وصلوا بالليل والناس نيام، تدخلوا الجنة بسلام)).

 

Abdullah bin Selam (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (hicrette) Medine'ye geldiği zaman halk hızla O'na gittiler ve: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) geldi, denildi. Ben de O'na bakmak için halk arasında geldim. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yüzüne dikkatla baktığım zaman O'nun yüzünün yalancı yüzü olmadığını bildim (= böyle tanıdım.) İlk sözü şu oldu :

 

«Ey insanlar! Selamlaşmayı yaygınlaştırınız, yemek yediriniz, geceleyin halk uyumuşken siz namaz kılınız. (Böyle yaparsanız) selamla cennete girersiniz.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Hakim de bunu rivayet ederek Buhari ve Müslim şartı üzerine sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

AÇIKLAMA: AbduIIah bin Selam (r.a.), Peygamber (s.a.v.)'i görür görmez mübarek yüzünün bir yalancı yüzü olmadığını sezmiştir, İbadetine düşkün ve gece namazına devam eden mü'minlerin yüzleri nurlu olur da Fahr-i Kainat efendimizin büyüklüğü, yüceliği, üstün risalet nuru O'nun mübarek yüzünden fışkırmaz mı? Ne mutlu o nurlu yüzü görmek şerefine mazhar olmuş olan Ashab-ı Kiram'a. Ey Yüce Allah! Bizlere de ölümden sonra o mübarek yüzü görmek nimetini ve şefftatını nasip eyle.

 

Hadiste Peygamber (s.a.v.), mü'minlerin selamlaşmayı yaygınlaştırmasını, yemek yedirmesini (bilhassa fakirleri kollamasını) ve gece namazına kalkmasını emretmiş ve bunları yapanların, selamlanarak cennete gireceklerini müjdelemiştir,

 

Hadisin: ''Selamla cennete girersiniz.'' cümlesinden maksat melekler tarafından selamlanarak veya birbirinizle selamlaşarak veyahut selametle cennete girersiniz.

 

Sindi bu hadisin Furkan suresinin 63, 64; 67 ve 75 nci ayetlerine uygun olduğunu şöyle anlatır:

 

Hadisin; ''Selamlaşmayı yaygınlaştırınız.'' cümlesi;  ''ve cahiller onlara laf attıkları zaman selam derler.'' [Furkan 63] ayeJjne işarettir. Hadisin:....  ''..ve onlar ki mallarını harcadıkları zaman ne israf ne de' darlık ederler'. Bunun arasında mu'tedil bir halde bulunmuş olurlar.'' [Furkan 67] ayetine işarettir. Hadisin:.... ''ve onlarki secde edici ve ayakta ibadet edici olarak Rabları için gecelerler.'' [Furkan 67] ayetine işarettir. Hadisin ''Selamla cennete girersiniz ... '' cümlesi; ''Işte onlar, sabırlarına karşılık, yüksek köşklerle mükafatlanacaklar ve Orada bir sağlık ve selamet duasıyla karşılanacaklardır.'' [Furkan 75] ayetine işarettir.