SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1338 >>

DEVAM: 176- KUR'ANI GÜZEL SESLE OKUMAK HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا العباس بْن عثمان الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا حنظلة بْن أبي سُفْيَان؛ أنه سمع عَبْدُ الرحمن بْن سابط الجمحي يحدث عَن عائشة، زوج النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ، قالت:

 - أبطأت على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ليلة بعد العشاء. ثم جئت فقال ((أين كنت؟)) قلت: كنت أستمع قراءة رجل من أصحابك لم أسمع مثل قراءته وصوته من أحد. قالت، فقام وقمت معه حتى استمع له. ثم التفت إلي فقال ((هذا سالم، مولى أبي حذيفة. الحمد لله الذي جعل في أمتي مثل هذا)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe (r.anha)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken bir gece yatsıdan sonra (Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmekte)  geciktim. Sonra gittim. Bana :

 

«Nerede idin?» diye sordu. Ben: Senin ashabından bir adam'ın Kur'an okuyuşunu dinliyordum. O'nun okuyuşunun ve sesinin mislini hiç kimseden işitmedim, dedim.

 

Aişe (r.anha) demiştir ki, bunun üzerine efendimiz o sahabiyi dinlemek için kalktı. Ben de Onunla beraber kalktım. (Gidip onu dinledikten)  sonra Efendimiz bana dönerek şöyle buyurdu:

 

«Bu, Saiim mevla Ebi Huzeyfe'dir. Allah'a hamd olsun ki bunun

mislini benim ümmetimde kılmıştır.»

 

Not: Bunun senedinin sahih ve ricalinin sika oldukları Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, zevaid türündendir. Kadının, erkeğin Kur'an okuyuşunu dinlemesinin caiz olduğuna delalet eder. (Ancak fitne tehlikesi varsa caiz olmadığı malumdur,)

 

Hadis Kur'an'ı, güzel sesle okumanın övgüye layık bir meziyet olduğuna ve Salim (r.a.)'ın Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in takdirine mazhar olduğuna delaIet eder.