SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1346 >>

DEVAM: 178- KUR'AN'IN KAÇ GÜNDE HATMEDİLMESİNİN MÜSTEHAB OLDUĞU HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ خلاد الباهلي. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، عَن ابن جريج، عَن ابن أبي مليكة، عَن يحيى بْن حكيم بْن صفوان، عَن عَبْد اللّه بْن عمرو؛ قَالَ:

 - جمعت القرآن فقرأته كله في ليلة. فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إني أخشى أن يطول عليك الزمان وأن تمل. فاقرأه في شهر)). فقلت: دعني أستمتع من قوتي وشبابي. قال ((فاقرأه في عشرة، قلت: دعني أستمتع من قوتي وشبابي. قال ((فاقرأه في سبع)) قلت: دعني أستمتع من قوتي وشبابي. فأبى.

 

Abdullah bin Amr (bin el-As) (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben Kur'an'ı hıfzettim. Ve tamamını bir gecede okudum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), buyurdu ki:

 

«Senin üzerinden uzun zaman'ın geçmesi ile (her gece Kur'an'ın tamamını okumak adetinden) usanmandan korkarım. Bunun için sen ayda bir hatim indir.» Ben;

 

Ya Resulallah! Beni serbest bırak ki gücümden ve gençliğimden yararlanayım, dedim. Buyurdu ki:

 

«O halde, on günde bir hatim indir.» Ben (yine): Beni serbest bırak ki kuvvetimden ve gençliğimden yararlanayım dedim. Buyurdu ki:

 

«O halde yedi günde hatmet.» Ben (tekrar): Beni serbest bırak ki gücümden ve gençliğimden faydalanayım, dedim.  (Bundan) imtina etti."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Ebu Davud da bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Sindi hadisin; ''Kur'an'ın tümünü bir gecede okudum" cümlesini: 'Yani Kur'an'ın tamamını bir gece namazında okumayı adet edindim.' şeklinde yorumlamıştır.

 

Nebi (s.a.v.), Abdullah (r.a.)'a: Senin yaşlanıp zayıflayınca bu adeti sürdüremiyeceğinden ve usanacağından yani yorulacağından endişe duyarım, demek istemiştir. Ve ayda bir hatim indirmeyi adet edinmesini arzulamıştır. Nihayet yedi günde bir hatim indirmesini uygun bulmuştur. Sindi'nin yorumuna göre Nebi (s.a.v.) Abdullah (r.a.)'ın her gece namazda Kur'an'ın yedide bir: bölümünü okumasını uygun bulmuştur.

 

Bu hadis de bundan önceki hadis gibi Kur'an'ın yedi hizbe ayrılmasının uygunluğunu hükme bağlamıştır.

 

Gece namazında hıfzı olanların bu hizbi okumasının müstahablığı da bu hadislerden çıkarılır.

Bu hadis yedi geceden daha az bir sürede Kur'an'ı hatme müsaadesinin AbduIlah (r.a.)'a verilmediğine delalet eder.