SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1347 >>

DEVAM: 178- KUR'AN'IN KAÇ GÜNDE HATMEDİLMESİNİN MÜSTEHAB OLDUĞU HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثَنَا شعبة. ح وحَدَّثَنَا أبو بكر بْن خلاد. حَدَّثَنَا خالد بْن الحارث. حَدَّثَنَا شعبة، عَن قتادة، عَن يزيد بْن عَبْد اللّه بْن الشخير، عَن عَبْد اللّه بْن عمرو؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((لم يفقه من قرأ القرآن في أقل من ثلاث)).

 

Abdullah bin Amr (bin el-As) (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

«Üç geceden daha az bir sürede Kur'an'ın tamamını okuyan, onu anlamamıştır.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Ebu Davud da bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetindeki metin şöyledir: ''Kur'an'ın tamamını üç günden daha az bir zamanda okuyan onu anlayamaz.''

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: Yani Kur'an'ın tamamını üç geceden az bir zaman içinde okuyan kimse manasını anlıyamaz. Çünkü bu takdirde adam hızlı okur ve bütün önemi Kur'an'ın lafızları tam ve usulüne uygun okumaya verir. Artık manasını düşünmeye zaman bulamaz.

 

Hadis, Kur'an'ın üç geceden daha kısa bir zaman zarfında hatmedilmemesinin müstahablığına delalet eder.'

 

Sindi de: 'Üç geceden daha az bir zaman içinde Kur'an'ın tamamını okuyan bir kimse, Kur'an okumaktan asıl gaye olan manasını ve hükümlerini anlamak imkanını bulamaz. Hadis bu durumu haber verir. Hadisin bir beddua olarak buyurulmuş olması da muhtemeldir. Yani üç geceden az bir zamanda Kur'an'ın tamamını okuyan kimse onun manasını anlamasın.

 

Her iki yoruma göre hadisin zahiri üç geceden kısa bir süre içinde Kur'an'ı hatmetmenin mekruhluğunu ifade eder. Bu durum umumi değildir. Fazla meşguliyeti olanlar bundan müstesnadır,' der.

 

Nevevi de şöyle der: AbduIIa h'ın ilk hadisi Kur'an'ın hadiste anlatılan mertebelere göre okunmasının mendubluğuna delalet eder. Artık herkes kendi durumuna göre, acele etmemek ve usanma endişesini duymayacak şekilde bir mertebesini seçer. Hadis ibadette iktisad yolunu gösterir ve Kur'an'ı okurken manasını düşünmeye işarettir. Selef-i Salihin'in günlük okudukları Kur'an miktarı, durumları, vazifeleri ve anlayışları itibariyle muhtelif idi. Bazıları ayda bir, bir kısmı yirmi günde, başka bir grup on günde bir hatim indirirdi. Selef'in ekserisi bir haftada hatmederdi. Üç gecede hatmedenieri de çoktu. Bir günde, hatta bir gecede hatim indirmeyi itiyad edinenleri de çoktur. Hatta günde Üç hatim indirenlerin bulunduğu da bize ulaşmıştır. En uygun olanı şudur: Kişi kendisinin durumunu dikkate alarak devamlı surette yapabileceği miktarı adet edinmeli ve bunu kaçırmamaya çalışmalıdır. Bu miktarı ne kadar fazla tutarsa daha iyidir. Fakat genel veya özel çalışma ve hizmetleri bulunanlar, fazla hizib tuttukları takdirde, diğer hizmetleri aksayacaksa, onlar hizmetlerinin aksamamasını göz önünde bulundurmak suretiyle günlük hiziblerini ayarlamalıdırlar.