SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1356 >>

DEVAM: 180- ADAM GECE NAMAZINA KALKTIĞI ZAMAN (OKUYACAĞI) DUA HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا زيد الحباب، عَن معاوية بْن صالح. حَدَّثَني أزهر بْن سعيد، عَن عاصم بْن حميد؛ قَالَ:

 - سألت عائشة: ماذا كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يفتتح به قيام الليل؟ قالت: لقد سألتني عَن شيء ما سألني عنه أحد قبلك. كان يكبر عشراً. ويحمد عشراً. ويسبح عشراً. ويستغفر عشراً. ويقول ((اللهم اغفر لي واهدني وارزقني وعافني)) ويتعوذ من ضيق المقام يوم القيامة.

 

Humeyd (bin Abdirrahnan bin Avf) (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Ben Aişe (r.anha)'ya: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ne ile gece namazına başlardı? diye sordum. Dedi ki:

 

Sen bana öyle bir şey sordun ki; senden önce hiç kimse bana onu sormamıştır. O on defa tekbir alırdı. On defa hamd ederdi. On defa tesbih ederdi, on defa istiğfar ederdi ve şöyle derdi :

 

«Allah'ım! Bana mağfiret eyle. Beni hidayette daim eyle, beni rızıklandır ve bana afiyet ver.» ve kıyamet günündeki durduruluşun sıkıntısından Allah'a sığınırdı."

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Nesai'nin rivayetindeki duanın sonunda sığınmayı ifade eden dua cümlesi vardır. O cümle şöyledir: ''Kıyamet günündeki durduruluşun sıkıntısından Allah'a sığınırım.''

 

Sindi: Hadiste alındığı haber verilen on tekbir, iftitah tekbiri ile beraber veya sonra alınırdı. Namaza başlamadan önce Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in mezkur tekbirleri alması ihtimali uzaktır, demiştir.

 

Hadis, gece namazında tekbir, hamd, tesbih ve istiğfarın onar defa yapılmasının ve hadiste geçen dua'nın yapılmasının meşruluğuna delalet eder.