SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1357 >>

DEVAM: 180- ADAM GECE NAMAZINA KALKTIĞI ZAMAN (OKUYACAĞI) DUA HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن عمر. حَدَّثَنَا عمر بْن يونس اليمامي. حَدَّثَنَا عكرمة بْن عمار. حَدَّثَنَا يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي سلمة بْن عَبْدُ الرحمن؛ قَالَ:

 - سألت عائشة: بما كان يستفتح النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ صلاته إذا قام من الليل؟ قالت: كان يقول: ((اللهم! رب جبرائيل وميكائيل وإسرافيل، فاطر السموات والأرض، عالم الغيب والشهادة، انت تحكم بين عبادك فيما كانوا فيه يختلفون. اهدني لما اختلف فيه من الحق بإذنك، إنك لتهدي إلى صراط مستقيم)). قال عَبْدُ الرحمن بْن عمر: احفظوه ((جبرئيل)) مهموزة. فإنه كذا عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ

 

Ebu Seleme bin Abdirrahman (bin Avf) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir : Ben, Aişe (r.anha)'ya Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gece namazına kalktığı zaman namaza ne ile başlardı? diye sordum. Dedi ki:

 

O,  (namaza başlayınca) şu duayı okudu :

 

«Allah'ım! Cibrail, Mikail ve İsrafil'in Rabbi! Göklerin ve yerin yaratıcısı, gizli ve aşikar her şeyin alimi! Kullarının ihtilafa düştükleri din konusunda onlar arasında Sen hükmedersin. İhtilaf konusu edilen hakka iradenle beni hidayet eyle. Şüphesiz sen dosdoğru yola hidayet edersin.»

 

Ravi Abdirrahman bin Ömer demiştir ki: Cebrail kelimesini hemzeli olarak hıfzediniz. Çünkü Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) den böyle rivayet olunmuştur."

 

 

Diğer tahric: Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve İbn-i Hibban da bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklamasında şöyle der: Yani Nebi (s.a.v.) geceleyin kalkıp namaza başladığı zaman iftitah tekbirinden sonra bu duayı okurdu. Hadis, iftitah tekbirinden sonra bu dua'nın okunmasının meşruluğuna delalet eder. Nebi (s.a.v.)'in bu gibi duaları ümmetine dua etmek usulünü öğretmek içindir. Aynı zamanda O'nun üstün tevazu ve eşsiz takvasını yansıtır. Bu rivayet ile bundan önceki rivayetler arasında bir ihtilaf söz konusu değildir. Çünkü Nebi (s.a.v.) bazen bu duayı, bazen de bundan önceki rivayetlerde geçen duaları okurdu.

 

Bu hadiste meleklerden üçünün isminin anılmasının hikmeti onların yüceltilmesi ve şereflendirilmesidir. Çünkü onların işleri, onlarla düzenlenir. Zira Cebrail semavi kitabIarı Nebilere indirmek ve vahiy ile görevli idi. Şer'i hükümleri öğretirdi. Mikail, canlıların rızıkları, bitkiler, yağmurlar ve tabiat olaylarını düzenlemekle görevli idi. İsrafil de Levh-i Mahfuz ile görevli olup Sur'a üfler.

 

Müellifin rivayetinde Cibrail olarak geçen bu kelime yerine Ebu Davud'un rivayetinde Cibril kelimesi geçer. Cibril, Cibrail ve Cebrail kelimelerinin hepsi, aynı meleğin isimleridir.