SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1358 >>

181- GECELEYİN KAÇ REK'AT NAMAZ KILINACAĞI HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا شبابة، عَن ابن أبي ذئب، عَن الزهري، عَن عروة، عَن عائشة. ح وحَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد. حَدَّثَنَا الأوزاعي عَن الزهري، عَن عروة، عَن عائشة. وهذا حديث أبي بكر. قالت:

 - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ يصلي، ما بين أن يفرغ من صلاة العشاء إلى الفجر، إحدى عشرة ركعة. يسلم في كل اثنتين. ويوتر بواحدة. ويسجد فيهن سجدة، بقدر ما يقرأ أحدكم خمسين آية، قبل أن يرفع رأسه. فإذا سكت المؤذن من الأذان الأول من صلاة الصبح، قام فركع ركعتين خفيفتين.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات. روى مسلم بعضه.

 

Aişe (r.anha)'dan. şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yatsı namazından boşaldığı zaman ile şafağın sökeceği zaman arasındaki süre içinde on-bir rek'at namaz kılardı. Bunun her iki rek'atının sonunda selam verirdi. Ve sonundaki bir rekatı tek kılardı. Bütün rek'atlerdekı secdeleri öyle uzatırdı ki henüz başını secdeden kaldırmamış iken biriniz elli ayet okuyabilirdi. Müezzin sabah namazının ezanını bitirince kalkar, hafif iki rek'at kılardı."

 

Not : İsnadının sahih ve ricalinin sıka olduğu Zevaid'de bildirilmiştir. Müslim bu hadisin bir parçasını rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: "Müellif bu hadisi Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ve Abdurrahman bin İbrahim'den iki senedie rivayet ederek hadis metninin Ebu Bekir bin Ebi Şeybe'ye ulaşan senede ait oldugunu belirtmiştir.

 

Zevaid yazarı, bunu zevaid türünden saymış ise de Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai'nin de bunu birbirine yakın lafızlarla rivayet ettikleri el-Menhel'de belirtilmiştir. Bu itibarla hadis zevaid türünden sayılmamalıdır.

 

Ebu Davud'un rivayeti buradaki rivayete çok benzer ve aynı manayı ifade eder. Oradaki rivayette şu ilave de vardır: " ... Sonra Müezzin ona gelinceye kadar sağ yanı üzerinde uzanırdı.''

 

Hadis, vitir namazının bir rek'at olarak kılınabileceğine delalet eder. Ve vitr'in en az rek'at sayısının üç olduğuna hükmedenler aleyhinde bir delildir.

 

Hadis, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in gece namazının secdelerini bir kimsenin elli ayet okuyacağı süre kadar uzattığını ifade ediyor.

 

Hadisin; من الأذان الأول ifadesinden maksat, fecirden önce okunan ilk ezan değil, fecirden sonra okunan ikinci ezandır. Buna ilk ezan denmesi, ikameti ezan gibi hesaplamak itibariyledir. Yani ikamet ikinci ezan gibi düşünülünce fecirden sonra okunan ezan, birinci ezan olmuş olur. Çünkü sabah farzından önce kılınması meşru olan iki rek'at sünnet, fecir'den önce kılınamaz. Fecirden sonra kılınması mecburidir.

 

Hadis, gece namazına kalkmanın ve bunun secdelerini uzatmanın müstahablığına, vitir namazının bir rek'at olarak kılınmasının meşruluğuna ve sabah sünnetini hafif tutmanın müstahablığına delalet eder.