SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1362 >>

DEVAM: 181- GECELEYİN KAÇ REK'AT NAMAZ KILINACAĞI HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ السلام بْن عاصم. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نافع بْن ثابت الزبيري. حَدَّثَنَا مالك بْن أنس، عَن عَبْد اللّه بْن أبي بكر، عَن أبيه؛ أن عَبْد اللّه بْن قيس بْن مخرمة؛ أخبره عَن زيد بْن خالد الجهني. قَالَ:  - قلت، لأرمقن صلاة رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ الليلة. قال، فتوسدت عتبته، أو فسطاطه. فقام رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، فصلى ركعتين خفيفتين. ثم ركعتين طويلتين، طويلتين، طويلتين. ثم ركعتين، وهما دون اللتين قبلهما. ثم ركعتين ، وهما دون اللتين قبلهما. ثم ركعتين، وهما دون اللتين قبلهما. ثم ركعتين. ثم أوتر. فتلك ثلاث عشرة ركعة.

 

Zeyd bin Halid el-Cüheni (r.a.)den: şöyle demiştir:

 

Ben bu gece Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in namazını dikkatle izliyeceğim, dedim. Ve O'nun evinin eşiğinin veya çadırının bir kenarını kendime yastık edindim. Geceleyin Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kalktı. Hafif tuttuğu iki rek'at kıldı. Sonra uzun tuttuğu hem de çok uzun tuttuğu iki rek'at kıldı. Daha sonra iki rek'at kıldı. Bunlar daha önceki rek'atlerden biraz kısaydı. Sonra iki rek'at daha kıldı. Bunlar da bir önceki rek'atlerden biraz kısaydı. Sonra iki rek'at kıldı. Bunlar da kendilerinden önceki iki rek'atten biraz kısaydı. Sonra iki rekat daha kıldı. Daha sonra bir rek'ati tek olarak kıldı. İşte hepsi onüç rek'attir.

 

 

Diğer tahric: Malik, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Amir eş-Şa'bi (r.a.)'ın hadisi gece namazının onbir rek'at olduğuna delalet eder. Bunun sekiz rek'atinin önce kılındığı ve daha sonra üç rek'at vitir kılındığı ifade ediliyor. Hadisin zahirine göre bu üç rek'at aralıksız ve bir selamla kılınmıştır. Vitir namazının üç rek'at olduğunu ve arasında selam verilmeden kılındığını söyleyenler için hadis delil sayılabilir.

 

Bu hadis, gece namazının onüç rek'at olduğuna ve vitrin bir rek'at olarak kılınabileceğine delalet eder.

 

EI-Menhel yazarının dediği gibi Zeyd (r.a.) gündüz Nebi (s.a.v.)'in gece namazını gözetliyeceğini söylemiş ve akşam olunca izlemeye başlamış ve daha sonra müşahedesini belirtmiştir.

 

Zeyd (r.a.)'ın gözetlemesinin. Nebi (s.a.v.)'in müsaadesi ile olduğu ve bu işin bir yolculukta vuku' bulduğu el-Menhel'de ifade edilmiştir.

 

Fustat: Kıldan yapılmış çadırdır. Atebe: Kapının eşiğidir .