SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1369 >>

DEVAM: 183- YETERLİ OLDUĞU UMULAN GECE İBADETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عثمان بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا جرير، عَن منصور، عَن إبراهيم، عَن عَبْدُ الرحمن بْن يزيد، عَن أبي مسعود؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((من قرأ الآيتن من آخر سورة البقرة، في ليلة، كفتاه)).

 

Ebu Mes'ud (Ukbe bin Amr el-Ensari el-Bedri) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir :

 

«Kim bir gecede Bakara suresinin sonundaki iki ayeti okursa, o ayetler ona kafidir.»

 

 

AÇIKLAMA: Kütüb-i Sitte sahiplerinin hepsi Ebu Mes'ud (r.a.)'ın bu hadisini rivayet etmişlerdir. Müslim'in rivayetinde Abdurrahman bin Yezid'in şöyle dediği belirtilmiştir: "Ben Kabe'nin yanında Ebu Mes'ud (r.a.)'e rastladım. Ve Ona; Bakara suresindeki iki ayet hakkında senden bana bir hadis ulaştı, dedim. Dedi ki: Evet. ResüluIlah (s.a.v.) :

 

''Bakara suresinin sonunda iki ayet (var) dır ki, kim onları geceleyin okursa bu ayetler"ona kafidir.'' buyurmuştur." Bu ayetler ''Amene'r-Resulü ... "den başlar, surenin sonuna kadar devam eder.

 

EI-Menhel yazarının nakline göre Kur'an okuma sevabı hakkındaki Ali bin Said el-Askeri'nin Ukbe bin Amr'den bir senedIe rivayet ettiğine göre Ukbe şöyle demiştir: Kim bu iki ayeti yatsıdan sonra okursa ona yeter. Bu ayetler ''Amene'r-Resulü ... "den sure'nin sonuna kadardır.

 

Mezkur iki ayetin okuyucusuna kafi gelmesinden maksad, o kişinin gece ibadeti sevabına kavuşmuş olmasıdır. Nitekim el-Menhel'de rivayet edildiğine göre İbn-i Adiyy'in İbn-i Mes'ud (r.a.)'den olan rivayetine göre ResüluIlah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Kim bu iki ayeti yatsıdan sonra okursa onun için gece namazı yerine kafidir.'' buyurmuştur.

 

Bazıları: Mezkur iki ayetin kafi gelmesinden maksat, okuyucusunun şeytan şerrinden korunmasıdır, demişlerdir. Yine el-Menhel'in naklettiği Tabarani'nin Şeddad bin Evs (r.a.)'den olan bir rivayetinde Resulullah (s.a.v.): ''Bakara suresinin sonundaki iki ayet üç gece hangi evde okunursa şeytan o eve yaklaşamaz.'' buyurmuştur. Bu hadis bu yorumu teyid eder.

 

Bazıları mezkur iki ayetin okuyucusunu bütün kötülüklerden koruduğu; bir kısım alimler de itikatla ilgili kötülüklerden koruduğu yolunda yorum yapmışlardır. Başka bir grup, mezkur ayetlerin, okuyucusunu insanların ve cinlerin şerrinden koruduğu şeklinde yorum yapmışlardır. Bazıları da: Okunan bu iki ayetin sevabı o kadar çoktur ki, okuyucu su na kafidir. Başka bir sevap istemeye ihtiyaç bırakmaz diye te'vil etmişlerdir.

 

Yukarıda anlatılan manaların hepsini kastetmeye bir mani yoktur.

 

Mezkür iki ayette iman ve itikadın büyük esasları ve sahabilerin övülmesi vardır. Bunun yanında son ayette yedi dua cümlesi bulunur.Müslim'in bir rivayetine göre Bakara suresi, Resulullah (s.a.v.) tarafından okunduğu zaman her dua kelimesini okudukça Allah Teala tarafından: "Duanı kabul ettim.'' buyurulmuştur.

 

Bu iki ayetin fazileti hakkında varid olan hadislerden birisi Hakim ve Beyhaki'nin Ebu Zerr (r.a.)'den rivayet ettikleri şu mealdeki hadistir:

 

Resülullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Allah Teala Bakara suresini arşın altındaki hazinesinden bana verdiği iki ayetle tamamladı. Artık bu iki ayeti öğreniniz ve eşleriniz ile çocuklarınıza öğretiniz. Çünkü bu iki ayet, hem namaz, hem Kur'an, hem duadır."