SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1370 >>

184- NAMAZDA UYKUSU GELEN ADAM HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير. ح وحَدَّثَنَا أبو مروان مُحَمَّد بْن عثمان العثماني. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن أبي حازم، جميعا عَن هِشَامُ بْنُ عروة، عَن أبيه، عَن عائشة؛ قالت:

 - قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ ((إذا نعس أحدكم، فليرقد حتى يذهب عنه النوم. فإنه لا يدري، إذا صلى وهو ناعس، لعله يذهب فيستغفر، فيسب نفسه)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Biriniz (namazda) uykusu geldiği zaman (namaza ara verip) kendisinden uyku hali gidinceye kadar uyusun. Çünkü uykusu geldiği halde namaz kıldığı zaman ne söylediğini bilemez. İstiğfar etmek isterken kendisine sövmesi umulur.»

 

 

AÇIKLAMA: Malik ve Kütüb-i Sitte sahipleri tarafından rivayet edilen bu hadisin hasen-sahih oldugunu Tirmizi söylemiştir.

Nuas: Uyuklama manasına geldigi gibi ağır uyku manasına da gelir. Burada her iki mana muhtemeldir.

 

El-Menhel yazarı şöyle der: "Nuas ile hafif uyku manası kastedildiği takdirde hadisteki " ... uyusun'' emri müstehablık için olur, Hafif uyku gelmesi halinde namaza ara vermek sevap olur. Devam etmek ise mekruh sayılır. Şayet Nuas ile ağır uyku kastedilmiş ise " ... uyusun.'' emri vücup için olur.

 

Hadisin bundan sonraki bölümünde gösterilen "Çünkü uykusu geldiği halde ....'' şeklindeki sebep, bu manayı te'yid eder. Bu takdirde, yani agır uyku geldiği zaman namaza ara vermek vacibtir ve namaza devam etmek haramdır.

 

Namaza ara vermekten maksad, namazı bozmak degil, sırası gelince selam vermek suretiyle ara vermektir.

 

Hadisin: "İstiğfar etmek isterken ... '' cümlesinden maksad, uyku geldiği halde namaza devam eden kişinin, istiğfar edeceği yerde, kendi aleyhinde söz söylemesinden ve dua yerine beddua etmesinden korkulmasıdır. Nitekim Nesai'nin rivayetinde şöyle denilmiştir: Mesela adam; --Allahumma'ğfirli-- diyeceği yerde; Allahumme e eğfirli diyebilir.

 

Bu takdirde magfiret dileyeceği yerde nefsinin zelil ve hakir olmasi için beddua etmiş olur.

 

Kişinin kendi aleyhinde veya aile fertleri aleyhinde beddua etmesi yasaktır. Nitekim Cabir (r.a.)'den Sünen-i Ebu Davud'da rivayet olunan bir hadiste Resülullah (sallallahu aleyhi ve sellem) mealen şöyle buyurmuştur:

 

'' Nefisleriniz aleyhinne beddua etmeyiniz. Evladınız aleyhinde beddua etmeyiniz. Hizmetçiniz aleyhinde beddua etmeyiniz. Mallarınız aleyhinde beddua etmeyiniz. Çünkü yapacağınız beddua, Allah Teala'nın dilekleri kabul ettiği saate denk gelebilir.''

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Namaz kılarken uykusu gelen kimse'nin uykusu gidinceye kadar namaza ara vermesi müstehabtır. Bu emir, gece ve gündüz kılınan farz ve nafile tüm namazları kapsar. Ancak farz namazın vaktinin çıkması endişesinin bulunmaması şartına bağlıdır. Farz'ın kaçırılması tehlikesi varsa her halde farz'ın hemen kılınması gereklidir. Malik ve bir cemaat, bu hadisi nafile namaza tahsis etmişlerdir. Çünkü ekseriyetle uyku gelmesi geceye mahsustur.

 

2- İbadetin gönül huzuruyla ve huşu içinde yapılması istenir. Çünkü uykusu gelenin gönül huzüruyla ve huş;u içinde ibadete devamı güçtür.

 

3- Uyku geldiği halde namaz kılmak mekruhtur. (Nafile namaz)

4- İbadette ihtiyatı elden bırakmamalıdır.

5- Kişi, kendi aleyhinde beddua etmekten kaçınmalıdır.