SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1371 >>

DEVAM: 184- NAMAZDA UYKUSU GELEN ADAM HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عمران بْن موسى الليثي. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوارث بْن سعيد، عَن عَبْدُ العزيز ابن صهيب، عَن أَنَس بْن مَالِك؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ دخل المسجد فرأى حبلاً ممدوداً بين ساريتين. فقال ((ما هذا الحبل؟)) قالوا: لزينب. تصلي فيه. فإذا فترت تعلقت به. فقال ((حلوه. حلوه. ليصل أحدكم نشاطه. فإذا فتر فليقعد)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gün) mescid'e girmiş de İki sütün arasına gerilmiş bir ip görmüş ve:

 

«Bu ip nedir?» diye sormuş. (Orada bulunanlar) demişler ki: Bu ip, (Efendimizin muhterem zevcelerinden)  Zeynep (r.anha)'ya aittir. Burada namaz kılar. Ayakta yorulduğu zaman bu ipe tutunur. Bunun üzerine Nebiimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«İpi çözünüz, ipi çözünüz. Biriniz hafif ve kuvvetli olduğu müddetçe namaz kılsın. Yorulunca otursun.» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi hariç diğer Kütüb-i Sitte sahipleri bunu rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde görülen az lafız farkı manayı etkilemez.

 

Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in zevcesi Zeyneb (r.anha) mescidde namaz kılarken kıyamını uzatması nedeniyle yorulunca. yorgunluğunun gitmesi ve dinlenmek için iki sütun arasında gerdiği ipe tutunurdu. Peygamber (s.a.v.) duruma muttali olunca, hadisteki emri buyurmuştur.

 

EI-Menhel yazarı, hadisteki emri şöyle yorumlamıştır: Yani kişi rahatlıkla ayakta namaz kılabildiği sürece ayakta kılsın. Yorulunca oturarak namaz kılsın. Emir böyle yorumlanınca ayakta namaza duran kimsenin, yorulduğu zaman namazın kalan kısmını oturarak kılabileceği hükmü hadisten çıkarılır.

 

Bu emirden maksad, ayakta namaz kılmaktan dolayı yorulan kimsenin namaza ara vererek oturup dinlenmesi olabilir. Bu ihtimal uzaktır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İbadette aşırılık yapmayıp mutedil davranmalı.

 

2- Namaza kuvvetli, neşeli olarak durmalı ve gevşeklik ve yorgunluk belirdiğı zaman, bu durum geçinceye kadar namaza ara verilmeli. (Nafile namaz için)

 

3- Münker olan şeyleri gidermek meşrudur.

 

4- Kadınların nafile namazları mescidde kılmaları caizdir. Çünkü Zeyneb (r.anha) ve Ebu Davud'un bir rivayetinde belirtildiği gibi kız kardeşi Hamne (r.anha) Mescid-i Nebevi'de nafile kılarlardı. Peygamber (s.a.v.) buna karşı çıkmamıştır. Tabii bir fitne tehlikesinin olmaması gereklidir.

 

5- Namaz esnasında ipe tutunmak mekruhtur. Cumhur böyle hükmetmiştir. Nafile namazda kıyamın uzatılması nedeniyle asa'ya dayanmanın mübahlığında ihtilaf yoktur. Yalnız İbn-i Sirin bunu mekruh saymıştır. Farz namazda ise bir özür olmaksızın asaya dayanmak cumhurca menedilmiştir.