SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1379 >>

187- DUHA (KUŞLUK) NAMAZI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن يزيد بْن أبي زياد عَن عَبْد اللّه بْن الحارث؛ قَالَ:  - سألت، في زمن عثمان بْن عفان، والناس متوافرون، أو متوافون، عن صلاة الضحى فلم أجد أحداً يخبرني أنه صلاها، يعني النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، غير أم هانيء فأخبرتني أنه صلاها ثمان ركعات.

 

Abdullah bin el-Haris (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Osman bin Affan (r.a.) zamanında halk çok veya tam iken ben kuşluk namazını soruşturdum.

 

O'nun yani Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bu namazı kıldığını haber veren Ümmü Hani (r.anha)'dan başka hiç bir kimseyi bulamadım. Ümmü Hani (r.anha) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kuşluk namazını sekiz rek'at olarak kıldığını bana haber verdi.

 

 

Diğer tahric: Müslim de bu hadisi rivayet etmiştir. Bunun bir benzerini Ebu Davud ve Tirmizi, İbn-i Ebi Leyla (r.a.) 'dan rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: İbn-i Ebi Leyla rivayetinde Ümmü Hani (r.anha), Nebi (s.a.v.)'in Mekke'nin fetih günü onun evinde gusledip sekiz rek'at kıldığını ve ondan sonra bunu kıldığını kimsenin görmediğini söylemiştir.

 

Ebu Davud'un başka bir rivayetinde Ümmü Hani (r.anha) şöyle demiştir:

 

"Resulullah (s.a.v.) fetih günü kuşluk namazını sekiz rek'at olarak kıldı ve her iki rek'atin sonunda selam verdi.''

 

Ebu Davud'un bu rivayeti, Peygamber (s.a.v.)'in fetih günü kıldığı namaz'ın kuşluk namazı olduğunu açıkça bildirir ve fetih namazı olduğunu söyliyenleri reddeder. El-Hafız'ın Fethu'l-Bari'de zikrettiği ve ibn-i Abdi'l-Berr (r.a.)'in rivayet ettiği Ümmü Hani (r.anha)'nın:

 

"Resülullah (s.a.v.) Mekke'ye geldi de sekiz rek'at namaz kıldı. Ben: Ne namazıdır? diye sordum. Buyurdu ki: "Kuşluk namazıdır.»' mealindeki hadisi de bunu teyid eder. Müellifin hadısi, kuşluk namazının sekiz rek'at olarak kılınmasının meşruluğuna delalet eder.