SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1378 >>

DEVAM: 186- NAFİLEYİ EVDE KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أبو بشر، بكر بْن خلف. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن مهدي، عَن معاوية ابن صالح، عَن العلاء بْن الحارث، عَن حرام بْن معاوية، عَن عمه عَبْد اللّه بْن سعد؛ قَالَ:  - سألت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: أيما أفضل؟ الصلاة في بيتي أو الصلاة في المسجد؟ قال ((ألا ترى إلى بيتي؟ ما أقربه من المسجد! فلأن أصلي في بيتي أحب إلي من أن أصلي في المسجد. إلا أن تكون صلاة مكتوبة)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ورجاله ثقات.

 

Abdullah bin Sa'd (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e; Evimdeki namaz mı mesciddeki namaz mı daha efdaldır? diye sordum. Buyurdu ki:

 

«Evime bakmıyor musun? Mescide ne kadar yakındır. Şüphesiz evimde namaz kılmam, mescidde namaz kılmamdan bana daha sevimlidir. Farz namaz bundan müstesnadır.»

 

Not: İsnadının sahih ve ricalinin sika oldukları Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis de farz namazların mescidde nafile namazın da evde kılınmasının efdal olduğuna delalet eder. Bayram namazları ve teravih gibi cemaatla kılınması meşru olan sünnetlerin de farz namazlar' gibi mescidlerde kılınması efdaldir. Bunlara ait bablarda gerekli açıklama yapılmıştır.