SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1390 >>

DEVAM: 191- ŞA'BAN AY'ININ ONBEŞİNCİ GECESİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا راشد بْن سعيد بْن راشد الرملي. حَدَّثَنَا الوليد، عَن ابن لهيعة، عَن الضحاك بْن أيمن، عَن الضحاك بْن عَبْدُ الرحمن بْن عرزب، عَن أبي موسى الأشعري،  - عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؛ قال ((إن اللَّه ليطلع في ليلة النصف من شعبان. فيغفر لجميع خلقه. إلا لمشرك أو مشاحن)).

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن إِسْحَاق. حَدَّثَنَا أبو الأسود، النضر بْن عَبْدُ الجبار. حَدَّثَنَا ابن لهيعة، عَن الزبير ابن سليم، عَن الضحاك بْن عَبْدُ الرحمن، عَن أبيه؛ قَالَ: سمعت أبا موسى عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، نحوه.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لضعف عَبْد اللّه بن لهيعة وتدليس الوليد بْن مسلم. قال السندي: ابن عرزب لم يلق أبا موسى. قاله المنذري، كذا بخطه.

 

Ehu Musa el-Eş'ari (r.a.)'den rivaytM edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Şüphesiz Allah Teala Şa'ban ayının onbeşinci gecesi (kullarına rahmetle) bakar ve herkese mağfiret eder. Yalnız Ona şirk koşana veya müşahine mağfiret etmez.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Senedi zayıftır, çünkü ravi Abdullah bin Lahia zayıftır. El-Velid bin MüsIim de tedIisçidir. Sindi de : İbn-i Arzab Ebu Musa ile görüşmemiştir. EI-Münziri, kendi rızasıyla bu durumu bildirmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi müellif iki senedIe rivayet etmiştir. Ancak not'ta zayıflığı belirtilen İbn-iLahia her iki senedde de mevcuttur.

 

Taberani ve İbn-i Hibban, bu hadisin benzerini Muaz bin CebeI (r. anh)'den ve Bezzar ile Beyhaki, Ebu Bekr-i Sıddik (r. anh)'den merfu' olarak rivayet etmişlerdir.

 

Hadisteki; "Müşahin" kelimesi, çeşitli manalarda yorumlanmıştır. Nihaye'de; Müşahin, düşmanlık eden, kin ve husumet besleyendir, denilmiştir. Sindi'nin beyanına göre Evzai; Müşahin'den maksad, İslam cemaatından ayrılan bid'at sahibidir, demiştir. Tıybi: Müşahin kelimesiyle müslümanlar arasında düşmanlık, kin ve husumetin sokulmasının zem edilmesi kastedilmiş olabilir. Din için başkalarından nefret duymak, onlara buğz etmek meşrudur. Bencillik yaparak kin ve husumet beslemek ise kötüdür, demiştir.

 

Ş a'ban ayının onbeşinci gecesinin faziletine ait başka hadisler de rivayet edilmiştir. Tuhfe yazarı, bunları senedieriyle beraber rivayet etmiştir. Bu konuda varid olan hadislerin senedIeri, genellikle zayıf olmakla beraber, bunların toplamı, bu gecenin faziletinin bir aslı olduğuna delalet eder. Bu geceyi kısmen de olsa çeşitli ibadet, zikir ve dua ile geçirmekte her halükarda fayda vardır.

 

Şa'ban ayının çoğunun Nebi (s.a.v.) tarafından oruçla geçirildiği varid olmuştur. Hatta bazen tamamının oruçla geçirildiği rivayeti vardır. Bu sebeple Şa'ban'ın onbeşinci gününün oruçla geçirilmesine ait Ali (r. aİıh)'in hadisi zayıf ise de bununla amel etmekte bir mahzur yoktur.