SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1395 >>

193- NAMAZIN GÜNAHLARA KEFFARET OLDUĞUNA DAİR GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، ونصر بْن علي. قالا: حَدَّثَنَا وكيع. حَدَّثَنَا مسعر وسفيان، عَن عثمان بْن المغيرة الثقفي، عَن علي بْن ربيعة الوالبي، عَن أسماء بْن الحكم الفزاري، عَن علي بْن أبي طالب؛ قَالَ:  - كنت إذا سمعت من رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ حديثاً، ينفعني اللَّه بما شاء منه. وإذا حدثني عنه غيره، استحلفته. فإذا حلف صدقته. وإن أبا بكر حدثني وصدق أبو بكر، قَالَ: قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ما من رجل يذنب ذنباً، فيتوضأ، فيحسن الوضوء. ثم يصلي ركعتين ((وقال مسعر: ثم يصلي)) ويستغفر اللَّه، إلا غفر اللَّه له)).

قال السندي: الحديث قد رواه الترمذي وقال: حديث حسن.

 

Ali bin Ebl Talib (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Ben, Resülullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den bir hadis işittiğim zaman, Allah dilediği kadar beni o hadisten yararlandırırdı. Ve başkası ondan bana hadis rivayet ettiği zaman raviye yemin teklif ederdim. Yemin ettiği zaman onu tasdik ederdim. Ebu Bekir (r.a.) da bana bir hadis rivayet etti. Ebü Bekir (r.a.) doğru söyledi. Dedi ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Bir günah işleyen hiç bir adam yoktur ki, günah işledikten sonra abdest alır, abdestini güzelce alır, sonra iki rek'at namaz kılar (Mis'ar demiştir ki: Sonra namaz kılar) Ve günahının mağfiretini Allah'tan diler de Allah Ona mağfiret etmez.» buyurdu.

 

Not: Sindi Tirmizi'nin de bunu rivayet ederek hasen olduğunu söylediğini nakletmiştir.

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ali (r.a.) bizzat Nebi (s.a.v.)'den işittiği her hadisle amel etmek suretiyle din ve dünya işlerinde azami derecede yararlanmaya çalıştığını beyan etmiştir. Başkası Nebi (s.a.v.)'in bir hadisini rivayet ettiği zaman rivayetin fazlasıyla tevsiki ve ihtiyat için raviye yemin teklif ederdi. Aslında bütün sahabiler sika zatlardır. Yeminsiz rivayetleri de muteberdir.

 

Ebu Bekir (r.a.) bu hadisi Ali (r.a.)'a rivayet etmiş, Ali (r.a.) ona yemin teklif etmeyerek doğru söylediğine inandığını ifade' etmiştir. Zaten Nebi (s.a.v.) doğruluktaki sebatı dolayısıyla Ebu Bekir (r.a.)'a (Sıddik) lakabını vermiştir.

 

Buhari'nin beyanına göre Ali (r.a.); Ashab'tan Ömer, Mikdad, Ammar ve Fatima (r.anhum)'den yeminsiz rivayetlerde bulunduğunu söylemiştir.

 

Hadiste Nebi (s.a.v.)'e ait olan metne gelince; Bundaki: « ... abdestini güzelce alır ... » ifadesi, abdestin adab ve sünnetlerine riayet etmek suretiyle alınmasına teşvik mahiyetindedir. Hadis, beşer olarak günah işleyen bir kimsenin hemen pişmanlık duyarak güzelce abdest alıp iki rek'at namaz kılması ve içtenlikle Allah'tan mağfiret dilernesi halinde günahının bağışlanacağını müjdeliyor. Bununla küçük günahların kastedildiği gelecek hadislerin izahından anlaşılıyor.

 

Hadisi ravi Osman'dan Süfyan ve Mis'ar rivayet etmiştir. Süfyan'ın rivayetinde: «, ,sonra iki rek'at namaz kılar,» ifadesi bulunur. Mis'ar'ın rivayetinde «... iki rek'at...» kaydı yok, sadece: «sonra namaz kılar ..,» ifadesi vardır.

 

" ... iki rek•at ..'' kaydı bulunan rivayette iki rek'at nafile namazın kastedildiği ihtimali kuvvetlidir. Yani bununla farz namazın kastedilmemesi ihtimali kuvvetlidir. Fakat diğer rivayete göre namazIa farz namaz veya nafile namaz kastedilmiş olabilir. Bu babtaki diğer hadislerde geçen namaz ifadesi ile farz namaz kastedildiğine göre buradaki namazIa farz namazım kastedilmesi muhtemeldir.