SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1399 >>

194 - BEŞ YAKİT NAMAZIN FARZİYETİ YE BUNLARI MUHAFAZA (yani bunlara devam) ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا حرملة بْن يحيى المصري. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن وهب. أخبرني يونس بْن يزيد، عَن ابن شهاب، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((فرض اللَّه على أمتي خمسين صلاة. فرجعت بذلك. حتى آتي على موسى. فقال موسى: ماذا افترض ربك على أمتك؟ قلت: فرض علي خمسين صلاة. قال: فارجع إلى ربك. فإن أمتك لا تطيق ذلك. فراجعت ربي. فوضع عني شطرها. فرجعت إلى موسى فأخبرته. فقال: ارجع إلى ربك فإن أمتك لا تطيق ذلك. فراجعت ربي. فقال هي خمس وهي خمسون. لا يبدل القول لدي. فرجعت إلى موسى. فقال: ارجع إلى ربك. فقلت: قد استحييت من ربي)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«(Mi'rac olayında) Allah Teala, ümmetime elli namazı farz etti. Ben bu (teklifi) farziyeti yüklenerek döndüm. (Dönüşümde) Musa (A.S.)'a rastladım. Musa (Aleyhisselam): Sen'in Rabb'in Sen'in ümmetine neyi farzetti? diye sordu. Ben:

 

«Bana (ve ümmetime) elli namazı farz etti' dedim. Musa (A.S.) dedi ki:

 

Rabb'ine dön (de azaltılması için şefaat et.) Çünkü, Senin ümmetinin buna takati yetmez, dedi. Bunun üzerine Rabb'ime müracaat ettim de bunun bir şatrını (= kısmını) indirdi. Ben Musa (a.s.)'ın yanına dönerek durumdan Ona haber verdim. Dedi ki:

 

Rabb'ine müracaat et. Çünkü Senin ümmetin buna takat getiremez. Ben de Rabb'ime müracaat ettim. (Allah Teala) :

 

Onlar beştir, yine onlar ellidir. Benim katımda kaza hükmü değiştirilemez.' buyurdu. Sonra Musa (A.S.)'a döndüm.Tekrar Rabb'ime dönmemi söyledi. Ben: (Artık) Rabb'imden utanır oldum.» dedim.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Beş vakit namazın farziyeti Mi'rac gecesi olmuştur. Allah Teala her gün elli vakit namazı farz etmiş, Hadiste işaret edildiği gibi Nebi (s.a.v.) dönüşünde. Musa (Aleyhisselam) ile mülakatı neticesinde bu sayının azaltılması için Allah Teala'ya defalarca müracaat etmiştir. Müellif'in rivayetinde Nebi (s.a.v.)'in iki defa müracaat ettiği belirtilmiştir.

 

Tirmizi'nin rivayetinde: İsra gecesi elli vakit namazın farz kılındığı, sonra beş'e ininceye kadar eksiltildiği ve beş vakit namaz kılmakla elli vaktin sevabının verileceği belirtilmiştir. Tuhfe yazarı, el-Hafız'ın: Ben Mi'rac gecesi namazın hafifletilmesine dair rivayetleri tahkik ettim. Nebi (s.a.v.)'in her müracaatında beşer namazın indirildiğine dair Sabit (r.a.)'in rivayetini sağlam gördüm. Sabit (r.a.)'in rivayetindeki bu ilave, güvenilir bir ilavedir. Diğer ilaveleri ona hamletmek gerekir, dediğini nakletmiştir.

 

El-Hafız'ın beyanına göre Nebi (s.a.v.)'in Allah'a müracaatı iki değil dokuz defa tekrarlanmıştır. Müslim'in rivayeti de el-Hafız'ın dediğini te'yid eder. Çünkü o rivayette Nebi (s.a.v.) her müracaatında beş namazın indirildiğini açıkça bildirmiştir.

 

EI-Menhel yazarı "Cünüblükten gusül babı'nda el-Fetih'ten naklen şöyle der:

 

Bazı alimler, Musa (Aleyhisselam)'ın Nebiimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i defalarca Allah'a döndürmesinin hikmeti hakkında şöyle demişlerdir: Musa (Aleyhisselam), Allah Teala'yı görmek istedi. Bundan menedildi. Allah Teala'yı görmek şerefinin Nebi (s.a.v.)'e verildiğini öğrenince, Allah'ı gören Nebi (s.a.v.)'i defalarca görmek istedi, Nebi (s.a.v.) her müracaatında Allah'ı görüyor, Musa (Aleyhisselam) da Allah'ı gareni görüyor.

 

EI-Menhel yazarı daha sonra şöyle diyor: Nebi (s.a.v.)'in defalarca Allah'a müracaatı, Allah'ın günlük namaz sayısı hakkındaki ilk emrinin ve bunu takib eden müracaatlardaki emrinin değişmez emir türünden olmadığına delalet eder. Son emrin değişmez emir türünden olduğu Allah tarafından Nebi (s.a.v.)'e bildirilmiştir.

 

Sindi: 'Son emir, beş vakit namaz sayısının artık indirilemiyeceği hakkında olmayıp, kılınacak beş namazın elli namaz'a denk tutulduğuna aittir. Çünkü eğer bu sayının değişmiyeceğine ait olmuş olsaydı, Musa (Aleyhisselam), Nebi (s.a.v.)'i tekrar müracaat etmeye teşvik ederken Nebi (s.a.v.) :

 

"Artık ben Rabb'imden utanır oldum'' demiyecekti. Bu sayının artık değişmiyeceğinin Allah tarafından emredildiğini söyliyecekti', demiştir.

 

Hadiste geçen Şatr kelimesi,"Yarım" manasına geldiği gibi, yanından az veya çok miktara da denilir.