SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1401 >>

DEVAM: 194 - BEŞ YAKİT NAMAZIN FARZİYETİ YE BUNLARI MUHAFAZA (yani bunlara devam) ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا ابن عدي، عَن شعبة، عَن عَبْدُ ربه بْن سعيد، عَن مُحَمَّد بْن يحيى بْن حبان، عَن ابن محيريز، عَن المخدجي، عَن عبادة بْن الصامت؛ قَالَ:

 - سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول ((خمس صلوات افترضهن اللَّه على عباده. فمن جاء بهن لم ينتقص منهن شيئاً، استخفافاً بحقهن. فإن اللَّه جاعل له يوم القيامة عهداً أن يدخله الجنة. ومن جاء بهن قد انتقص منهن شيئاً، استخفافاً بحقهن، لم يكن له عند اللَّه عهد. أن شاء عذبه، وإن شاء غفر له)).

 

Ubade bin es-Samit (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim. Şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Allah Teala, kullarına beş namazı farzetmiştir. Kim bunların hakkını hafife tutmakla bunlardan en ufak bir şeyi noksan bırakmadan hakkıyla eda ederse, şüphesiz Allah Teala kıyamet günü (azap vermeden) Onu Cennet'e dahil etmesine dair va'dini yerine getiricidir. Kim bunların hakkını hafife tutarak bunlardan bir şey noksan bırakarak kılarsa Onun için Allah katında bir va'd yoktur. Dilerse Onu ta'zib eder, dilerse bağışlar.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Malik, Ebu Davud, Nesai ve İbn-i Hibban de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis’in Ebu Davud, Nesai, Muvatta… da yer alan etraflı halinde hadis’in üst kısmında Ubade r.a.’ın kendisine vitr namazının farz olduğu iddiası aktarılmış ve kendisi de vitrin farz olmadığına Nebi s.a.v.’in yukarıdaki hadisini delil getirmiştir:

 

EBU DAVUD RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN