SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1402 >>

DEVAM: 194 - BEŞ YAKİT NAMAZIN FARZİYETİ YE BUNLARI MUHAFAZA (yani bunlara devam) ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عيسى بْن حماد المصري. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن سعيد المقبري، عَن شريك بْن عَبْد اللّه بْن أبي نمر؛ أنه سمع أَنَس بْن مَالِك يقول:

 - بينما نحن جلوس في المسجد، دخل رجل على جمل فأناخه في المسجد. ثم عقله. ثم قال لهم: أيكم محمد؟ ورَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ متكئ بين ظهرانيهم. قال فقالوا: هذا الرجل الأبيض المتكئ. فقال له الرجل: يا ابن عَبْدُ المطلب! فقال له النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((قد أجبتك)) فقال له الرجل: يا محمد! إني سائلك ومشدد عليك في المسألة. فلا تجدن علي في نفسك. فقال: ((سل ما بدا لك)) قال له الرجل: نشدتك بربك ورب من قبلك. آلله أرسلك إلى الناس كلهم؟ فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((اللهم! نعم)) قال: فأنشدك بالله، آلله أمرك أن تصلي الصوات الخمس في اليوم والليلة؟ قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((اللهم! نعم)) قال: فأنشدك بالله، آلله أمرك أن تصوم هذا الشهر من السنة؟ فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((اللهم! نعم)) قال: فأنشدك بالله، آلله أمرك أن تأخذ هذه الصدقة من أغنيائنا فتقسمها على فقرائنا؟ فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((اللهم! نعم)) فقال الرجل: آمنت بما جئت به. وأنا رسول من ورائي من قومي. وأنا ضمام بْن ثعلبة، أخو بني سعد بْن بكر.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den: şöyle demiştir: Biz bir gün mescidde oturmuş iken bir adam devesine binmiş olarak geldi. Devesini mescid'in bir tarafında çöktürerek bağladıktan sonra mescidde oturanlara:

 

- Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hanginizdir? dedi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) mescidde oturanlar arasında yaslanmış vaziyette idi.

 

Enes (Radiyallahu anh) demiştir ki: Oradakiler: - Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yaslanan bu beyaz adamdır dediler. Adam O'na:

 

- Ey Abdu'l-Muttalib'in oğlu ! (diye) hitab etti. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Seni dinliyorum» mealinde bir cevap buyurdu. Adam O'na: - Ya Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ben sana (bir şeyler)  sormak istiyorum ve soru sormakta şiddetli davranacağım. Bana kızma, dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Sormak istediğini sor» buyurdu. Adam O'na:

 

 - Senin Rabbin ve sen'den öncekilerin Rabbinin hakkı sana soruyorum. Allah mı seni bütün insanlara Nebi olarak gönderdi ? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allah'ım ! Evet» buyurdu. Adam:

 

 - Allah hakkı için sana soruyorum. Allah mı sana her gün ve gecede beş namaz kılmanı emretti? Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allah'ım ! Evet» buyurdu. Adam:

 

 - Peki Allah hakkı için sana soruyorum. Allah mı senenin bu ayını (Ramazan ayını) oruçla geçirmeni emretti ? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allah'ım ! Evet» buyurdu. Adam:

 

 - Peki Allah adıyla sana soruyorum. Bu sadakayı zenginlerimizden alıp fakirlerimize taksim etmeni Allah mı sana emretti ? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allah'ım ! Evet» buyurdu. Bundan sonra Adam:

 

 - Senin getirdiğin din'e inandım ve ben arkamdaki kavmimin elçisiyim. Beni Sa'd bin Bekr'in kardeşi Dimam bin Sa'lebe'yim dedi.

 

 

Diğer tahric: Buhari ve Müslim de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin metni uzun olduğu için Buhari ve Müslim' eki benzer rivayetlerden bahsetmek konuyu uzatır. Müslim'in rivayetinde Enes (r.a.) hadisin baş kısmında mealen şöyle demiştir:

 

Biz, Resulullah (s.a.v.)'e bir şey sormaktan menedilmiştik. (Enes (r.a.) bu sözüyle Maide suresinin 101. ayetindeki yasaklamayı kastetmiştir. Ayetle sorulması yasak kılınan şeyler, ihtiyaç duyulmayan, gereksiz sorulardır.) Bu sebeple bedevilerden aklı başında bir adamın gelip soru sormasını ve bizim de dinleyici olarak faydalanmamızı arzuluyorduk. Bir gün bedevilerden bir adam gelerek ...

 

Müslim'in rivayetinin sonunda adam, hac farziyetini sormuş ve bunun cevabını aldıktan sonra Nebi (s.a.v.)'e : Seni hak din ile gönderen Aııah'a yemin ederim ki bu farzlardan ne fazla yaparım, ne de bunları eksiltirim, diyerek dönüp gitmiş; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de: «Yemin olsun. Eğer doğru söylediyse mutlaka Cennet'e girer,. buyurmuştur.

 

Bu hadisin ihtiva ettiği ilmi mes'eleler çoktur. Bunların bir kısmına göz atalım:

 

1- Nebi (s.a.v.) ümmeti arasında büyük bir tevazu' ile ve onlardan farksız bir kıyafetle bulunurdu. Ashab arasında oturmuş iken gelen yabancılar, makam, mevki ve kıyafet farklılığı ile Onu ayırd edemezlerdi.

 

2- Adam çetin soru sormak istediğini ve hoşgörü ile karşılanmasını istemiş, Nebi (s.a.v.) büyük bir müsamaha ile karşılayarak rahatça soru sorması imkanını bahşetmiştir.

 

3- Adam soru yöneıtirken adeta Nebi (s.a.v.)'e yemin yöneltir gibi olmuş, Nebi (s.a.v.) de buna uyarak her cevabın doğruluğuna Allah'ı şahid göstermiştir.

 

4- Hadis, Nebi (s.a.v.)'in bütün insanlara gönderildiğini,

5- Hergün ve gece beş namazın farz olduğunu,

6- Ramazan ayı orucunun farz olduğunu,

7- Zekatın farz olduğunu hükme bağlamıştır.

 

Nevevi, Müslim'in şerhinde Şeyh Ebu Amr bin Salah'ın şöyle dediğini nakletmiştir: Taklidi imana sahip avam tabakasının mü'min sayılıp, tereddütsüz olarak İslamiyet'e inanmalarının kafi olduğuna dair İslam alimlerinin mezhebinin sıhhatine bu hadis delalet eder. Çünkü Nebi (s.a.v.)'e bu soruları soran Dimam (r.a.) aldığı cevapları doğrulamış, bunların derinliğine inmemiş, Nebi (s.a.v.) de Onun böyle itikad etmesinin yeterli sayılmıyacağını bildirmemiştir. Nebi (s.a.v.)'in sükutu bunun kifayetine delildir. Eğer bu kadarı kafi gelmeseydi, Nebi (s.a.v.) ona: Benim mucizelerimi görmek suretiyle ve kesin delillerle itikad sahibi olman gerekir şeklinde cevap verecekti.

 

Nevevi bu arada: Haber-i Vahid ile amel etmenin meşruluğu bu hadisten çıkarılıyor, demiştir.