SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1403 >>

DEVAM: 194 - BEŞ YAKİT NAMAZIN FARZİYETİ YE BUNLARI MUHAFAZA (yani bunlara devam) ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بْن عثمان بْن سعيد بْن كثير بْن دينار الحمصي. حَدَّثَنَا بقية بْن الوليد. حَدَّثَنَا ضبارة بْن عَبْد اللّه بْن أبي السليل. أخبرني دويد بْن نافع، عَن الزهري؛ قَالَ: قال سعيد بْن المسيب: أن أبا قتادة بْن ربعي أخبره؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((قال اللَّه عز وجل: افترضت على أمتك خمس صلوات. وعهدت عندي عهدا أنه من حافظ عليهن لوقتهن أدخلته الجنة. ومن لم يحافظ عليهن، فلا عهد له عندي)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده نظر من أجل ضبارة ودويد.

 

Ebu Katade bin Rib'i (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Allah (Azze ve Celle) buyurdu ki: Ben senin ümmetine beş namazı farz ettim ve bunlara vakitlerinde devam edip sımsıkı sarılanları Cennet'e dahil etmemi kendi katımda va'dettim. Bunları vaktinde kılmaya devam etmiyenler için benim yanımda hiçbir va'd yoktur.»

 

Not: Ravi Dubare ve Düveyd'den dolayı isnadına itiraz olabileceği Zevaid'de bildirilmiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud da bunu rivayet etmiştir. Zevaid yazarının bunu Zevaid türünden saymasının sebebini bilemedim.

 

EI-Menhel yazarının dediği gibi hadisin manası şudur:

 

Allah Teala Nebi (s.a.v.)'e ve Onun ümmetire hergün ve gece beş namazı farzetmiş ve bunları zamanında sıhhatli bir şekilde kılmaya devam eden mü'minleri azaba sokmadan Cennet'e kavuşturacağını va'detmiş, namaza devam etmiyenler için Cennet'e azapsız kavuşturma va'di yoktur. Namazı kaçıran veya kılmıyan mü'minleri dilerse affeder, dilerse cezalandırır.

 

HADiS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Beş vakitle emredilen namazlar farzdır.

2- Bunlara devam edenler Cennet'e müstehak olur.