SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1405 >>

DEVAM: 195- MESCİD-İ HARAM'DA VE MESCİD-İ NEBEVİ'DE KILINAN NAMAZIN FAZİLETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن منصور. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن عبيد اللَّه، عَن نافع، عَن ابن عمر،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ قال ((صلاة في مسجدي هذا، أفضل من ألف صلاة فيما سواه من المساجد. إلا المسجد الحرام)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğu rivayet  edilmiştir:

 

«Benim (Medine'deki) bu mescidimde kılınan bir namaz, (Mekke'deki) Mescidi Haram müstesna başka mescidlerde kılınan bin namazdan hayırlıdır.»

 

Diğer tahric: Müslim ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Müellif, Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisini iki senedIe rivayet etmiştir. Ebu Davud hariç, Kütüb-i Sitte'nin diğerlerinde de Ebu Hureyre (r.a.)'in söz konusu hadisi rivayet edilmiştir.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisini Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Her iki hadisin manası aynıdır. Hadislere göre, Medine'deki Mescid-i Nebevi'de kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç, diğer mescidIerde kılınan bin namazdan fazilet bakımından hayırlıdır.

 

Tuhfe yazarı, bu hadisin şerhinde şöyleder:

 

Nevevi; Nebi (s.a.v.)'in Mescidinde namaz kılmaya düşkün olan kimse, Nebi (s.a.v.) zamanındaki mescid semtinde namaz kılmalıdır. Nebi (s.a.v.)'den sonra ilave edilen kısımda değil. Çünkü faziletin bin kat artışı, Onun Mescidi hakkında varid olmuştur. Nebi (s.a.v.) bu manayı: " ... bu meseidimde ... '' buyruğuyla te'yid etmiştir. Fakat Mekke mescidi böyle değildir. Çünkü Mescid-i Haram tabiri, tüm Mekk e'yi kapsar. Hatta sahih kavle göre bütün Harem mıntıkasını kapsar,' demiştir. Hafız, Fethu'l-Bari'de Nevevi'nin bu kavlini anlatmış ve bu görüşe katılıp katılmadığı hususunda sükut etmiştir. Ben derim ki, Aliyyul-Kaari' el-Mirkat'ta, Subki ve başkaları, Nevevi'nin sözkonusu görüşüne katılmışlardır. İbn-i Teymiye ve Muhibb-i Taberi bu görüşe karşı çıkarak bazı eserleri delil göstermişlerdir. Sözün özü şöyle demişlerdir: İmam Malik'e bu husus sorulmuş ve faziletin Nebi (s.a.v.) zamanındaki mescid semtine münhasır olmadığını savunarak: Çünkü Nebi (s.a.v.) kendisinden sonra olacak şeylerden haber vermiş, yer onun için dürülmüştür. Kendisinden sonra meydana gelecek şeyleri bildirmiştir. Eğer Mescid-i Nebevi'ye yapılan ilave bu faziletin kapsamında olmasaydı Hulefa-i Raşidin bunca sahabilerin huzurunda ilave yapmayı caiz görmiyeceklerdi. Halbuki hiç kimse, yapılan ilaveye karşı çıkmamış, demiştir. Diğer taraftan Medine tarihinde Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Mescid-i Nebevi'ye İlave işi bitince şöyle söylemiştir: 'Eğer mescid cebaneye kadar, bir rivayete göre Zül-hüleyfe'ye kadar uzasaydı hepsi Resulullah (s.a.v.)'in mescidi olurdu.'

 

Bunların bir delili de Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edilen Nebi (s.a.v.)'in: «Eğer bu mescid San'a'ya kadar büyütülseydi mescidim olacaktı." mealindeki hadisidir. Bunun bir rivayeti de şöyledir: «Bu mescidde ne ilave yapılsaydı, hepsi benim mescidim olurdu."

 

Yukarıdaki bilgi, İbn-i Hacer'in el-Cevherü'l-Munazzam adlı kitabından özetlenmiş' demiştir."

Tuhfe yazarı, yukardaki nakilleri yaptıktan sonra: Eğer Ebu Hureyre (r.a.)'in yukarıdaki hadisi sahih olsaydı, aradaki ihtilafı kesip atardı. Lakin halinin ne olduğunu bilemiyeceğim. Acaba delil olmaya müsait midir, değil midir? Ben Onun senedini de bulamadım, demiştir.

 

Hadis, Mescid-i Haram'daki namazın faziletini bu ölçüden hariç tutmuştur. Mescid~i Haram'ın istisna edilmesi çeşitli manalara muhtemeldir. Beyan edilen ihtimalleri Tuhfe yazarı şöyle sıralamıştır.

 

"Bazıları demişler ki: İstisnanın manası, muhtemelen şöyledir: Benim Mescidimdeki bir namaz, Mescid-i Haram'da kılınan bin namazdan üstün değil, daha az sayıyla üstündür.

 

İkinci ihtimal: Mescid-i Haram'da kılınan namaz, benim mescidimde kılınan namazdan daha faziletlidir.

 

Üçüncü ihtimal: Her iki mescidde kılınan namazın fazileti eşittir. Ben diyorum ki : Bu ihtimalleri sıralayan kişiler, Mescid-i Haram'da kılınan namazın, Mescid-i Nebevi'de kılınan namazdan efdal olduğuna delalet eden hadisleri her halde görmemişlerdir. Bu hadislerden birisi, Ahmed ve İbn-i Hibban'ın AbduIIah bin Zübeyr (r.a.)'den rivayet ettikleri şu hadistir :

 

Resulullah (s.a.v.): «Benim bu mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram müstesna diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha faziletlidir ve Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz bu (mescidimde) kılınan yüz namazdan efdaldır.» buyurdu.'

 

Diğer bir hadis, İbn-i Mace'nin Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği şu hadistir: ... (Tuhfe yazarı 1406 nolu hadismizi kastediyor,) Tuhfe yazarı, bu hususa ait başka hadisleri de zikretmiştir .