SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1406 >>

DEVAM: 195- MESCİD-İ HARAM'DA VE MESCİD-İ NEBEVİ'DE KILINAN NAMAZIN FAZİLETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا إسماعيل بْن أسد. حَدَّثَنَا زكريا بْن عدي. أَنْبَأَنَا عبيد اللَّه بْن عمرو، عَن عَبْدُ الكريم، عَن عطاء، عَن جابر؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((صلاة في مسجدي أفضل من ألف صلاة فيما سواه. إلا المسجد الحرام. وصلاة في المسجد الحرام أفضل من مائة ألف صلاة فيما سواه)).

 

فِي الزَوائِد: إسناد حديث جابر صَحِيْح ورجاله ثقات. لأن إسماعيل بْن أسد وثقه البزار والدارقطني والذهبي في الكاشف. وقال أبو حاتم: صدوق. وباقي رجال الإسناد محتج بهم في الصحيحين.

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Ben'im (Medine'deki) bu mescidimde kılınan bir namaz, (Mekke'deki) Mescidi Haram müstesna, diğer mescidlerde kılınan bin namazdan (sevab bakımından) hayırlıdır. (Mekke'deki) Mescidi Haram'da kılman bir namaz, başka mescidlerde kılman yüz bin namazdan (sevap bakımından) efdaldır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir. Cabir (r.a.)'ın hadisinin isnadı sahih ve ricali sika zat/ardır. Çünkü Bezzar, Darekutni ve Zehebi; İsmail bin Esed'i sika saymışlardır. Ebu Hatim de: O çok sadıktır. İsnadın kalan ravilerini Buhari ve Müslim huccet saymışlardır.

 

Diğer tahric: Ahmed b. Hanbel Müsned

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir.

 

Bu hadis Mescid-i Haram'ı istisna etmenin manasını açıklıyor. Bundan önceki hadislerde mevcut istisna buna göre yorumlanır. Hulasa şudur:

 

Medine'deki Mescid-i Nebevi'de kılınan bir namaz, diğer mescidIerde kılınan bin namazdan hayırlıdır. Mekke'deki Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz, diğer mescidlerde kılınan yüz bin namazdan hayırlıdır. Şu halde Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz Mescid-i Nebevi'de kılınan yüz namazdan hayırlı o.lur. Çünkü Mescid-i Haram'da kılınan namazın sevabının, Mescid-i Nebevi'de kılınan namazın Sevabının yüz katı olduğu hadisten anlaşılıyor.

 

Fethu'I-Bari'de şöyle denilmiştir: 'Hadiste «Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz, diğer mescidierde kılınan yüz bin namazdan hayırlıdır.» buyurulurken bu hükümden Medine Mescidi müstesna tutulmuştur. Hadisi böyle yorumlamak gerekir.' Çünkü Medine'deki mescidin diğer mescidIerden namaz sevabı bakımından bin kat üstünlüğü bu babtaki hadislerle sabittir.