SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1412 >>

DEVAM: 197- KUBA MESCİDİNDE KILINAN NAMAZ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا حاتم بْن إسماعيل، وعيسى بْن يونس. قالا: حَدَّثَنَا مُحَمَّد ابن سليمان الكرماني. قال: سمعت أبا أمامة بْن سهل بْن حنيف يقول: قال سهل بْن حنيف:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((من تطهر في بيته، ثم أتى مسجد قباء، فصلى فيه صلاة، كان له كأجر عمرة)).

 

Süheyl bin Huneyf (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyke buyurdu. demiştir:

 

«Evinde abdest aldıktan sonra Kuba mescidine gelerek içinde bir namaz kılan kişi için bir umre'nin ecri gibi ecir vardır. »

 

 

Diğer tahric: Bu hadis'i Nesai de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin: «Evinde abdest ... » kaydıyla ilgili olarak Sindi şöyle der: Hadiste belirtilen sevaba kavuşmak için bu kaydın muteber ve şart olmadığı umulur. Bu kayıt bu mescide evi yakın olan ve evinde aldığı abdestle oraya gidebilenlerin gitmelerinin istendiğine işarettir. Yani uzak yerlerden sırf Kuba mescidinde namaz kılmak için yolculuk edilmez. Bundan önceki babta geçen hadisler bu durumu bildirmiştir. Şu halde Medine'de bulunan veya orası gibi yakın yerlerde bulunan kimseler, Kuba mescidinde namaz kılmaya teşvik edilmiştir ki, böylelerinin bulundukları yerlerde aldıkları abdestle Kuba rnescidine gidip namaz kılmaları mümkündür.