SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1481 >>

DEVAM: 15- CENAzELERDE HAZIR BULUNMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا روح بْن عبادة. حَدَّثَنَا سعيد بْن عبيد اللَّه بْن جبير بْن حية. حَدَّثَني زياد بْن جبير بْن حية. سمع المغيرة بْن شعبة يقول:

 - سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول: ((الراكب خلف الجنازة والماشي منها حيث شاء)).

 

El-Muğire bin Şu'be (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim. Buyurdu ki: «Binici cenazenin arkasında gider. Yaya, cenazenin dilediği tarafında yürür.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed, Ebu Davud, Nesai, İbn-i Hibbaıı, Hakim ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: El-Menhel yazarı, bu hadisin açıklamasında şöyle der: Bu hadis, cenazeyi uğurlarken binmenin caizliğine delalet eder.

 

Ancak bu hüküm, binmeye ihtiyaç duyulması haline mahsustur. Hadis, böyle yorumlamnca Müslim, Ebu Davud, Nesai, Tirmizi ve başkalarının Sevban (r.a.)'dan rivayet ettikleri ve Nebi (s.a.v.)'e bir cenazede binek hayvanı getirilerek binmesi arzulanmış. Fakat binmekten imtina' etmiş, Ancak kabristandan dönüşte binmiş olduğunu bildiren hadise muhalif olmaz.

Malikiler, Şafiiler ve Hanbeliler: Cenaze götürüIürken özür olmaksızın binmek mekruhtur, yaya yürümek müstehabtır, demişlerdir.

 

Hanefi alimleri: Cenazenin önünde binerek gitmek mekruhtur. Arkasında mekruh değildir. demişlerdir. Bu hadis. binicinin cenazenin arkasında gitmesinin efdal olduğuna delalet eder.

 

Malikiler, Hanefiler, Hanbeliler ve alimlerin cumhuru böyle hükmetmiştir.

 

Şafiiler, binicinin yaya gibi cenazenin önünde gitmesinin efdal olduğunu söylemişlerdir. Lakin bu hadisin zahiri, onların görüşünü reddeder.

 

Hadis, yayaların cenazenin her tarafında gitmelerinin meşruluğuna delalet eder. Sevri, bunun zahirini tutarak böyle hükmetmiştir.

 

Yayaların cenazenin hangi tarafında gitmelerinin müstehablığı hakkındaki alimlerin görüşlerini bundan sonraki babta zikredeceğiz .