SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1484 >>

DEVAM: 16- CENAZE'NİN ÖNÜNDE YAYA YÜRÜMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عبدة. أَنْبَأَنَا عَبْدُ الواحد بْن زياد، عَن يحيى بْن عَبْد اللّه التيمي، عَن أبي ماجدة الحنفي، عَن عَبْد اللّه بْن مسعود؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((الجنازة متبوعة وليست بتابعة. ليس معها من تقدمها)).

 

قال السندي: قد ضعفه الترمذي وغيره هذا الحديث بحالة أبي ماجدة. وقد وجد تضعيف الحديث بذلك في بعض نسخ أبي داود أيضاً.

قال الترمذي: سمعت مُحَمَّد بْن إسماعيل يضعف أبا ماجدة هذا. وقال مُحَمَّد: قال الحميدي: قال ابن عيينة ليحيى: من أبو ماجدة هذا؟ قال: طائر طار فحدثنا اهـ.

 

Abdullah hin Mes'ud (r.a.j'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Cenaze, metbu (uyulan)dur. Tabi (uyan) değildir. Cenazenin önünde gidenler cenazeye katılmış olmazlar.»

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Tirmizi ve başkaları bu hadisi ravi Ebu Macide'nin halinden dolayı zayıf saymışlardır. Ebu Davud'un bazı nushalarında bu hadIsin aynı sebeple zayıf gösterildiği kaydedilmiştir.

Tirmizi: Ben Muhammed bin İsmail'den bu Ebu Macide'yi zayıf saydığını işittim. Muhammed'de el-Humeydi'nin şöyle dediğini söylemiştir: İbn-i Uyeyne bu Ebu Macide'nin kim olduğunu Yahya'ya sormuş? Yahya da: Bir kuştur. Uçtu da bize hadis rivayet etti, diye cevap vermiş, diye bilgi vermiştir. 

 

 

AÇIKLAMA: Notta belirtildiği gibi Tirmizi ve Ebu Davud da bu hadisi rivayet etmişlerdir. Oralardaki rivayet daha uzundur. Burada metnin son kısmı rivayet edilmiştir. Tirmizi ve Ebu Davud'un rivayetindeki hadisin bu kısmı şöyledir:

 

Bu hadise göre cenazenin önünde yürüyenler, cenazeye katılmış olmazlar. Yani katılma sevabını tam olarak almaya müstahak olmazlar. Bu hadis, cenazenin arkasında yürümenin efdal oldUğunu söyliyenler için bir delildir. Ancak notta belirtildiği gibi zayıftır.