SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1486 >>

18- CENAZE HAZIRLANDlĞI ZAMAN TE'HİR EDİLMEMESİ VE ARKASINDA ATEŞ GÖTÜRÜLMEMESİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا حرملة بْن يحيى. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن وهب. أخبرني سعيد بْن عَبْد اللّه الجهني؛ أن مُحَمَّد بْن عمر بْن علي بْن أبي طالب حدثه عَن أبيه، عَن جده علي بْن أبي طالب؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: (( لا تؤخروا الجنازة إذا حضرت)).

 

Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Cenaze hazırlandığı zaman onu te'hir etmeyiniz.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Hakim ve İbn-i Hibban da bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'nin rivayeti şöyledir: «Ya Ali! Üç şey vardır ki, onları geciktirme: Namaz, vakti geldiği zaman; cenaze, hazırlandığı zaman: kocasız kadın, ona denk bir eş bulunduğu zaman.''

 

"Tuhfe yazarının el-Mirkat'tan naklen beyan ettiğine göre el-Eşref şöyle demiştir: Bu hadis, mekruh vakitlerde cenaze namazının kılınmasının mekruh olmadığına delalet eder. Tıybi de bunu nakletmiştir. Bizce de böyledir. Yani güneş doğarken, batarken ve semanın ortasında iken cenaze namazı kılınabilir. Ama daha önce hazırlandığı halde namazı kılınmayıp bu vakitlerde kılınırsa mekruhtur. Sabah namazından önce ve sonra ve ikindiden sonra kılınmasında kerahet yoktur.

 

EI-Menhel yazarı da bu konuda şöyle der: Alimler bu hususta ihtilaf etmişlerdir:

 

1- Ahmed, İshak, Sevri, Ata, Nehai ve Evzai, güneş doğarken, batarken ve istiva (göğün ortasında) iken cenaze namazını kılmanın mekruh olduğuna hükmetmişlerdir. İbn-i Ömer (r.a.)'in de böyle dediği rivayet edilmiştir. Hanefi alimleri de böyle hükmetmişlerdir. Hanefi alimlerine göre cenaze bu vakitlerde hazırlanırsa hemen namazı kılınabilir. Bunda kerahet yoktur. Fakat daha önce hazırlanmış ise bu vakitlerde kılmak mekruhtur.

 

2- Malikiler'e göre güneş doğarken, batarken ve Cuma hutbeleri vaktinde cenaze namazını kılmak haramdır. Sabah namazından sonra gün doğmasına yakın bir zamana kadar caizdir. Bundan sonra güneş doğuncaya kadar mekruhtur. Doğduktan sonra ve ikindi namazından sonra güneş sararıncaya kadar mekruhtur.

 

3- Şafiiler'e göre kerahet vakitlerinde cenaze namazı kılmak mekruh değildir. Ancak mahsus bu vakitler seçilirse mekruhtur. Hadislerdeki yasaklama, bu vakitleri bile bile seçmeye mahsustur .