SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1490 >>

DEVAM: 19- ÜZERİNDE MÜSLÜMANLARDAN BİR CEMAATIN NAMAZ KILDIĞI CENAZE HAKKINDA GELEN HADISLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن يزيد بْن أبي حبيب، عَن مرثد بْن عَبْد اللّه اليزني، عَن مالك بْن هبيرة الشامي، وكانت له صحبة، قَالَ: - كان إذا أتي بجنازة، فتقال من تبعها، جزأهم ثلاثة صفوف، ثم صلى عليها. وقال: إن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((ما صف صفوف ثلاثة من المسلمين على ميت إلا أوجب)).

 

Mersed bin Abdillah el-Vezeni (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Malik bin Hubeyre eş-Şami (r.a.)'a—Bu zat sahabi idi. — bir cenaze getirildiği zaman cenazeyle gelenleri az gördüğünde onları üç saffa ayırırdı. Sonra cenaze namazını kıldırırdı. Ve şöyle derdi:  Şüphesiz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:

 

«Müslümanlar üç saf halinde dizilip bir cenaze üzerinde namaz kıldığında onların dizilişi, behemahal (ölünün mağfiretini veya Cennetlik olmasını) vacib (= sabit) kılar.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadise göre cenaze namazına duran cemaat, en az üç saf olmalıdır ve üç saf olarak namaza durmaları halinde Allah Teala ölüyü mağfiret eyler veya onu Cennetlik eder. Hadisteki vaciblikten maksad, Allah'a bunun vacib olması değildir. Allah hiç bir şeye haşa mecbur değildir. Vaciblikten maksad, sabit olmaktır. Yani bu husıısta Allah'ın va'di vardır. Allah, va'dinden caymaz.

 

Bu babta rivayet edilen ilk hadise göre yüz kişilik cemaat, ikinci hadise göre kırk kişilik cemaat, üçüncü hadise göre üç saflık cemaat, bir cenaze üzerinde ihlasla namaza durup, ölüye dua ederlerse Allah Teala ölüyü mağfiret eder.

 

Nevevi, Müslim'in şerhinde şöyle der: Kadi iyaz:

 

Denildiğine göre bu hadisler, muhtelif zamanlarda Peygamber (s.a.v.)'e sorulan sorulara, zamanında verilen cevaplar mahiyetinde buyrulmuş, demiştir. Nevevi sözüne devamla: 'Muhtemelen Peygamber (s.a.v.}'e önce yüz mü'minin şefaatının makbul olduğu Allah tarafından bildirilmiş,. Peygamber (s.a.v.} de bunu haber vermiştir. Sonra kırk kişilik cemaatın şefaatının kabul buyurulacağı daha sonra sayıları az bile olsa üç saflık cemaatın şefaatının makbul olduğu bildirilmiş; Peygamber (s.a.v.} de bunu haber vermiştir. Şöyle bir ihtimalde vardır: Usul alimlerinin cumhuru, sayıların mefhumunu dahil saymazlar. Burada da sayıların mefhumları vardır. Hal böyle olunca yüz kişilik cemaatın şefaatının makbul olduğunun bildirilmesi, daha az cemaatın şefaatının makbul olmamasını gerektirmez. Aynı söz, kırk kişilik cemaat hakkında da söylenebilir. Hadisler, yukarıda anlatılan şekillerde yorumlanınca hepsi işlerliğini korumuş olur ve şefaat kırk kişilik cemaatla hasıl olduğu gibi bundan az olan üç saflık cemaatIa da hasıl olur.' demiştir.

 

Turbeşti de: Bu üç hadis arasında tezat yoktur. Bu gibi mes'elelerde izlenen yol şudur: İki sayıdan az olanı çok olandan sonra buyurulmuş olarak kabul edilir. Çünkü Allah Teala bir sayıya mağfiretini bağladığı ve va'd buyurduğu zaman, buyurulan va'di noksanlaştırmak, Onun sünnetinden değildir. Bilakis, fazl ve keremini ziyadeleştirir, demiştir.

 

Turbeşti şunu demek istemiştir: Mesela Allah Teala kırk kişilik bir cemaatın şefaatını kabul buyuracağını va'd ettikten sonra bu va'dini değiştirip: Ben kırk kişilik cemaatın şefaatını kabul etmem. Cemaatın sayısı yüze ulaşırsa o zaman kabul ederim, buyurmaz. Çünkü kullarına fazl ve keremi sonsuzdur. Ama bunun aksini buyurur. Çünkü böyle bir değişiklik, kulların aleyhinde değil lehinde olur. Mesela önce yüz kişilik cemaatın şefaatını kabul buyuracağını va'd eder. Daha sonra bu sayıyı azaltarak kırk kişilik cemaatın şefaatını kabul buyuracağını va'deder. Bu tasarruf, mü'min kulların lehinde olan bir tasarruftur.