SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1496 >>

DEVAM: 22- CENAZE NAMAZINDAKİ KIRAAT HAKKINDA GELEN HADISLER BABI

 

حَدَّثَنَا عمرو بْن أبي عاصم، النبيل، وإبراهيم بْن المستمر؛ قالا: حَدَّثَنَا أبو عاصم. حَدَّثَنَا حماد بْن جعفر العبدي. حَدَّثَني شهر بْن حوشب. حَدَّثَتني أم شريك الأنصارية؛ قالت:  - أمرنا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أن نقرأ على الجنازة بفاتحة الكتاب.

 

فِي الزَوائِد: في إسناده شهر بْن حوشب، وثقه أحمد وابن معين وغيرهما. وتركه ابن عوف. وضعفه البيهقي. ولينه النسائي وحماد وغيرهم.

 

Ümmü Şerik el-Ensariye (r.a.)'dan: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cenaze üzerinde (namaz kıldığımızda) Kur'an'ı Kerim'in Fatiha (sure) sini okumamızı emretti.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Senedindeki ravi Şehr bin Havşeb'i Ahmed, İbn-i Main ve başkaları sika saymışlar, İbn-i Avf onu bırakmış, Beyhaki onu zayıf saymış, Nesai, Hammad ve başkaları onu gevşek görmüşlerdir.

 

AÇIKLAMA: İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiş ve özetle şöyle demiştir: İbn-i Abbas (r.a.)'ın bu hadisinin senedi pek kuvvetli değildir. İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet olunan sahih hadis: "Cenaze üzerinde (namaz kılınırken) Fatiha okumak sünnettendir.'' kavlidir. (Onun bu hadisini Buhari, Nesai ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir.)

 

Bu hadisler, cenaze namazında Fatiha okumanın meşruluğuna delalet ediyorlar. Fatiha'nın ilk tekbirden sonra okunacağı, Hakim'in Cabir (r.a.)'den ve Şafii'nin Ebu Ümame (r.a.)'den rivayet ettikleri hadislerde belirtilmiştir.

 

ALİMLERİN, CENAZE NAMAZINDA FATİHA OKUMAK HAKKINDA GÖRÜŞLERİ

 

1- Şafii alimleri: Cenaze namazında Fatiha okumak farzdır. Efdal clanı, ilk tekbirden sonra okunmasıdır, demişlerdir. Bunlara göre ikinci tekbirden sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e salavat getirmek ve üçüncü tekbirden sonra ölüye dua etmek de farzdır. Dördüncü tekbrden sonra kısa bir dua yapılıp selam verilir.

 

2- Hanbeliler de Şafiiler gibi söylemişlerdir. Şu farkla ki: Hanbeliler'e göre; Fatiha'nın ilk tekbirden sonra okunması farzdır.

 

İbn-i Mes'ud, İbn-i Zübeyr, Ubeyd bin Ümeyr, İshak ve Davud (r.anhum) ile Misver bin Mahreme'nin de Fatiha'yı okumanın farziyetine hükmettikleri rivayet olunmuştur.

 

Ebu Hureyre, Ebu Derda, İbn-i Mes'ud ve Enes (r.anhum)'dan rivayet edildiğine göre kendileri cenaze namazının ilk üç tekbirinden sonra Fatiha okurlar, dua ve istiğfar ederlerdi. Dördüncü tekbirden sonra bir şey okumadan selam verirlerdi.

 

3- Tavus, Ata', İbn-i SIrin, İbn-i Cübeyr, Şa'bI, Mücahid, Hammad ve Sevri, cenaze namazında Fatiha okumanın olmadığını söylemişler, İbn-i Ömer (r.a.)'den de bu hüküm rivayet edilmiştir. Hanefiler'in mezhebi de budur Bunlara göre cenaze namazı dört tekbirdir. Birinci tekbirden sonra Allah'a sena edilir. İkinci tekbirden sonra Peygamber (s.a.v.)'e salavat getirilir. Üçüncü tekbirden sonra dua edilir. Dördüncü tekbirden sonra iki tarafa selam verilir. Fatiha okunmaz. Ancak sena niyetiyle Fatiha okunabilir.

 

4- Malikiler'e göre cenaze namazında Fatiha okumak mekruhtur. Bunlara göre her tekbirden sonra Allah'a sena etmek, Peygamber (s.a.v.)'e salavat getirmek müstehabtır. Ve dua etmek vacibtir.

 

Bunların deIili, Malik'in el-Muvatta'da Nafi, (r.a.)'den rivayetle İbn-i Ömer (r.a.)'in, cenaze namazında Fatiha okumadığına dair verdiği bilgidir.

 

Cenaze namazında Fatiha okumanın vacibliğine hükmeden alimlerin görüşlerine muhalif kalmamak niyetiyle Fatiha okumakta kerahet yoktur. Bilakis bu niyetle okunması menduptur. Hatta diğer alimlerin de görüşlerine hürmeten her tekbirden sonra biraz dua okumak ve birinci tekbirden sonra Fatiha okumak daha evladır. ÇünkÜ böyle yapılınca bütün alimlerin görüşlerine riayet edilmiş olur.

 

Malikiler'in yukarıdaki görüşünden sonraki bilgiler, Maliki mezhebine ait et-Tarraz'dan naklen el-Menhel'de verilen ma'lumattan özetlenerek alınmıştır.

 

Cenaze namazında Fatiha gizli okunur