SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1497 >>

23- CENAZE NAMAZINDAKİ DUA HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أبو عبيد، مُحَمَّد بْن عبيد بْن ميمون المديني. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن سلمة الحراني، عَن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن مُحَمَّد بْن إبراهيم بْن الحارث التيمي، عَن أبي سلمة بْن عَبْدُ الرحمن، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول: ((إذا صليتم على الميت فأخلصوا له الدعاء)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim Buyurdular ki :

 

«Ölü üzerinde namaz kıldığınız zaman ihlasla ona dua ediniz.»

 

 

Diğer tahric: Ebu. Davud, Beyhaki ve İbn-i Hibban da bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı, hadisi şöyle açıklar: Yani ölü iyi olsun, fena olsun, siz Allah rızası için ve halisane ona dua ediniz. Çünkü günahkar ölü, müslüman kardeşlerinin dua ve şefaatına daha çok muhtaçtır. Bunun içindir ki müslümanlar dua etsin diye ölü onların önüne konulur. Halisane dua, dünya meşgalelerini hatırdan çıkarmakla ve gönül alçaklığıyle huşu içinde Allah'a yalvarmakla gerçekleşebilir.

 

Hadisin manası şöyle de olabilir: Duanızı ölüye tahsis ediniz. Yani ölünün şahsına özellikle dua ediniz. Şafiiler'in cumhlı.ru böyle hükmetmişlerdir. Fakat fıkıhçıların ekserisi, dua'nın umumi yapılmasının caizliğine hükmetmiştir. Bu hadis, Şafiiler'in görüşünü kesin olarak yansıtmaz. Bu sebeple, bu hadis onlar için tam delil sayılamaz.