SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1498 >>

DEVAM: 23- CENAZE NAMAZINDAKİ DUA HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا سويد بْن سعيد. حَدَّثَنَا علي بْن مسهر، عَن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن مُحَمَّد ابن إبراهيم، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، إذا صلى على جنازة، يقول: ((اللهم اغفر لحينا وميتنا، وشاهدنا وغائبنا، وصغيرنا وكبيرنا، وذكرنا وأنثانا. اللهم! من أحييته منا فأحيه على الأسلام. ومن توفيته منا فتوفه على الإيمان. اللهم لا تحرمنا أجره ولا تضلنا بعده)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle elemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir cenaze üzerinde namaz kıldığı zaman şu duayı okurdu :

 

«Allah'ım! Dirimizi ve ölümüzü burada hazır olanlarımızı ve olmayanlarımızı, küçüğümüzü ve  büyüğümüzü, erkeğimizi ve kadınımızı mağfiret eylei Allah'ım! Bizden yaşattığın kimseleri İslam dini üzere yaşat! Bizden öldüreceklerim de iman üzere öldür! Allah'ım! Bu cenazenin ecrinden bizi mahrum etme ve ondan sonra bizi dalalete götürme.»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud, Nesai, Hakim ve İbn-i Hibban da bunu rivayet etmişlerdir,

 

AÇIKLAMA: Duadaki küçük ve büyük kelimelerinden maksad, gençler ve yaşlılardır. Durum böyle olunca küçüklerin günahı yoktur ki, ona dua edilsin diye bir soruya lüzum kalmaz. Mamafih ergenlik çağına gelmemiş olan çocuklara da Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in dua ederek bunları mağfiretle derecelerini yükseltmeyi kasdetmiş olması muhtemeldir.

 

Ölünün ecrinden maksad, onun ölüm musibetine karşı sabretmenin sevabı ve ölüm vukuatı dolayısıyla yapılan hizmetlerin sevabıdır. Cenaze namazını kılan kimseler, ölünün yakınlarından olmasalar bile duanın bu son kısmını okuyacaklardır. Çünkü mu'minler kardeştir. Birisinin musibeti, diğerleri için de musibettir.

 

"Ondan sonra bizi dalalete götürme!" cümlesinden maksad şudur: Onun ölümünden sonra bizi hak yoldan sapanlardan eyleme ve bizleri iman üzere sabit eyle.•

 

HADISİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Cenaze namazında dua etmek meşrudur.

2- Yapılacak duayı umumileştirmek caizdir.

3- Cenaze namazında açıktan dua etmek caizdir. Çünkü eğer Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) duayı açıktan yapmamış olsaydı Ebu Hureyre (r.a.) işitmiyecekti. Cumhura göre duayı gizli yapmak müstehabtır. Çünkü Ahmed'in rivayetine göre Cabir (r.a.): Cenaze duasını ne Resul-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ne Ebu Bekir (r.a.) ne Ömer (r.a.) bize açıktan okumadılar, demiştir. Cumhüra göre Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in açıktan dua okuduğuna dair bu ve benzeri hadisler şöyle yorumlanmıştır. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) öğretmek için bazen açıktan okumuştur.