SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1426 >>

DEVAM: 202- KULUN İLK HESABA ÇEKİLECEĞİ ŞEY NAMAZDIR, HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن سعيد الدرامي. حَدَّثَنَا سليمان بْن حرب. حَدَّثَنَا حماد بْن سلمة، عَن داود بْن أبي هند، عَن زرارة بْن أوفى، عَن تميم الداري، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ. ح وحَدَّثَنَا الحسن بْن مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. حَدَّثَنَا عفان. حَدَّثَنَا حماد. أَنْبَأَنَا حميد، عَن الحسن، عَن رجل، عَن أبي هُرَيْرَة؛ وداود بْن أبي هند، عَن زرارة بْن أوفى، عَن تميم الداري،  - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((أول ما يحاسب به العبد يوم القيامة صلاته. فإن أكملها كتبت له نافلة. فإن لم يكن أكملها، قال اللَّه سبحانه لملائكته: انظروا، هل تجدون لعبدي من تطوع؟ فأكملوا بها ما ضيع من فريضته. ثم تؤخذ الأعمال على حسب ذلك)).

 

Temim ed-Dari (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)   şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kıyamet günü kulun ilk hesaba çekileceği şey (farz) namazıdır. Eğer farzı tam yapmış ise ona sevap sayılır. Şayet farzı tam yapmamış ise Allah Sübhanehu ve Teala meleklerine :

 

Bakınız! Kulum için nafile namazdan bir şey bulur musunuz? Bulacağınız nafilelerle noksan bıtaktığı farzını ikmal ediniz buyuracaktır. Sonra diğer ameller buna göre ele alınır.»

 

 

Diğer tahric: Müellifin iki senedIe Temim ed-Dari (r.a.)'den rivayet ettiği hadisi Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadislerde: «Kıyamet günü müslüman kul önce farz namazdan hesaba çekilecek. Farz namazı vaktinde eda etmiş ise bu namazı onun için ecir ve sevab olur. Şayet tam olarak kılmamış ise bunun eksikleri varsa nafile namazından kapatılacaktır.» buyurulmuştur.

 

Hadislerin zahirine göre kişinin kılmadığı farz namazların yeri, nafile namazlarla doldurulacak. Bu nafile farz'a bağlı sünnetler olabildiğj' gibi sair nafileler de olabilir.

 

El-İraki, Tirmizi'nin şerhinde bu yorumu vermekle beraber, diğer iki yorumun muhtemel olduğunu belirterek: Farzlardaki sünnetler ve sehiv secdesi ile tamiri mümkün olan mühim hususlar, namazdaki huşu', zikirler ve dualarda görülecek noksanlıklar, nafile namazları ve onlardaki benzeri şeylerle kapatılır. Ve yahut farz namazların şartlarında ve rükünlerinde bir eksiklik görülürse nafilelerle tamir edilir, demiştir.

 

İbnü'l-Arabi: Farzların sayısında görülecek noksanlıkların nafilelerle ikmali muhtemel olduğu gibi, farz namazda bulunması gerekli huşu' bakımından görülecek noksanın nafilelerle telafi edilmesi manası da muhtemeldir. Bence birinci ihtimal daha açıktır. Çünkü hadislerde buyuruluyor ki : ''.. Namazın hesabı bittikten sonra zekat V.s. amellerin muhasebesi de namaz gibi yapılacaktır."

 

Bilindiği gibi zekatta ancak ödenen farz kısmı var. Bir de farzdan fazla olarak ödenen meblağ var. Zekatın farz bölümünde' görülecek eksiklik, zekattan ayrı olarak ödenen fazlalıkla ikmal edileceği gibi farz namazdan fazla olarak kılınan nafileler ile eksik kalan farz namazların yeri doldurulur. Allah'ın fazl-ı geniştir, demiştir,

 

Hadislerde: «Namazın muhasebesinden sonra diğer farz ibadetler namaz gibi hesap edilir", buyurulmuştur. Yani zekat, oruç, hac gibi sair farzlarda noksanlık varsa, nafile olarak verilen sadaka, tutulan oruç ve yapılan hac ile tamir edilir.