SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1427 >>

203- FARZ NAMAZIN KILlNDlĞl YERDE NAFİLE NAMAZIN KILINMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، عَن ليث، عَن حجاج بْن عبيد، عَن إبراهيم بْن إسماعيل، عَن أبي هُرَيْرَة،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ قال: ((أيعجز أحدكم، إذا صلى، أن يتقدم أو يتأخر، أو عَن يمينه، أو عَن شماله)) يعني السبحة.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Selletn) şöyle buvurdu. demiştir :

 

«Sizden birisi namaz (yani sünnet) kılacağı zaman (yerini değiştirmekten) ileri gitmekten veya geri çekilmekten veya sağına yahut soluna (çekilmekten) aciz mi kalıyor?»

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin manası şudur: Biriniz farz namazı kıldığınız yeri değiştirerek nafile namazı kılmak için önce, arkaya, sağa veya sola gitmekten aciz midir?

 

Hadisteki "Subha" nafile demektir. Hadisteki '' ... yani subha ... '' ifadesi, bazı ravilerin açıklamasıdır.

 

Hadis, kişinin farz namazı kıldıktan sonra nafileyi kılmak istediğinde yerini değiştirmesinin meşruluğuna delalet eder. Bu hususta imam olan ve olmayan arasında bir fark yoktur. Bunun hikmeti, secde yerlerinin çoğaltılmasıdır. Çünkü Buhari ve Beğavi'nin dediği gibi secde yerleri, secde eden kişi için kıyamet günü şehadet edecektir.

 

En-NeyI yazarı: Kişi, farz olsun, sünnet olsun her namazdan sonra kılacağı ikinci namaz için yer değiştirmelidir. Eğer yer değiştirmiyecek olsa, hiç olmazsa yanındakilerden birisiyle, usulü dairesinde bir konuşma yapmalıdır. Çünkü arada konuşmadan ve yer değiştirmeden iki namazı üst üste kılmak, Ebu Davud, Hakim ve Taberani'nin el-Ezrak (r.a.)'dan rivayet ettikleri bir hadisle yasaklanmıştır, demiştir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Farzdan hemen sonra aynı yerde nafileye durmak mekruhtur. Hanefiler'e göre "Allahümme Ente's-Selamu... " zikriyle ara vermek müstehabtır. Diğer mezhebIere göre namazdan sonra okunması varid olan istiğfar, tesbih, hamd ve tekbirle ara vermek mendubtur.