SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1428 >>

DEVAM: 203- FARZ NAMAZIN KILlNDlĞl YERDE NAFİLE NAMAZIN KILINMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا قتيبة. حَدَّثَنَا ابن وهب، عَن عثمان بْن عطاء، عَن أبيه، عَن المغيرة بْن شعبة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((لا يصلي الإمام في مقامه الذي صلى فيه المكتوبة، حتى يتنحى عنه)). حَدَّثَنَا كثير بْن عبيد الحمصي. حَدَّثَنَا بقية، عَن أبي عَبْدُ الرحمن التميمي، عَن عثمان بْن عطاء، عَن أبيه، عَن المغيرة، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ، نحوه.

 

Muğire bin Şu'be (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«İmam farz namazı kıldırdığı yerden başka bir yere geçmedikçe aynı yerde namaz kılamaz.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Müellifin iki senedIe Muğire (r.a.)'den rivayet ettiği bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Ebu Davud, ravi Ata'nın Muğire (r.a.)'e ulaşmadığmı söylemekle hadisin munkati' olduğunu belirtmek istemiştir. EI-Menhel'de belirtildiğine göre Ata meşhur kavle göre Hicretin 50. yılı doğmuş, bu tarih Muğire (r.a.)'in vefat tarihidir.

 

Hadis, yasak anlamında kullanılmıştır. EI-Menhel yazarı şöyle der: "Bu hadis, imam'ın farzı bitirince başka yerde sünnet kılmak üzere yerini değiştirmesinin müstehablığına delalet eder. Fıkıh alimleri bu hususta ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Ebu Hanife'ye göre son sünneti olan her farz'dan sonra imam yerini değiştirmelidir. İkindi ve sabah gibi son sünneti olmayan namazlardan sonra yer değiştirmemelidir.

 

2- Hanefiler'den İmam Muhammed'e göre tüm farzlardan sonra imam yer değiştirmelidir. Ta ki, herkes imam'ın boynunda sehiv secdesinin bulunmadığını iyice anlasın. EI-Bedayi'de: Rivayet edildiğine göre Ebu Bekir (r.a.) ve Ömer (r.a.) farz namazı bitirince kızgın taşlar üstündeymişler gibi hızla yerlerinden kalkarlardı, denilmiştir.

 

3- Maliki, Şafii ve Hanbeliler'e göre imam'ın farz kıldığı yerde sünnet kılması mekruhtur.

 

Yukardaki görüşler, yer'in müsait olması haline mahsustur. Yerin sıkışıklığı gibi bir mazeret olduğu zaman imam, bulunduğu yerds sünnetini kılar.