SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1439 >>

DEVAM: 1- HASTA ZİYARETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا الحسن بْن علي الخلال. حَدَّثَنَا صفوان بْن هبيرة. حَدَّثَنَا أبو مكين، عَن عكرمة، عَن ابن عباس؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ عاد رجلاً فقال: ((ما تشتهي؟)) قَالَ: أشتهي خبز بر. قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((من كان عنده خبز بز فليبعث إلى أخيه)) ثم قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((إذا اشتهى مريض أحدكم شيئاً، فليطعمه)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده صفوان بْن هبيرة، ذكره ابن حبان في الثقات. وقال النفيلي: لا يتابع على حديثه. قلت: وقال في تقريب التهذيب: لين الحديث.

 

(Abdullah) İbn-i Abbıs (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hasta bir adamı ziyaret ederek: «Canın ne çeker?» diye sordu. Adam: Buğday ekmeğine iştahım var dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Kimin yanında buğday ekmeği varsa, kardeşine göndersin» buyurdu. Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Birinizin hastasının canı bir şey çektiği zaman, hastasına onu yedirsin» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de (Haysemi) şöyle denmiştir: Bunun senedinde Safvan bin Hubeyre vardır. İbn-i Hibban onu sikalardan saymıştır. En-Nufeyli de: O'nun hadisini te'yid eden mutaba yoktur, demiştir. Ben diyorum ki: Takribü't-Tehzib'te yazar: Onun hadisi gevşektir, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis Zevaid türündendir. Hadis, hastanın halinin ve ihtiyaçlarının sorulmasının uygunluğuna delalet eder. Ayrıca hastayı ve muhtaç kimseyi tercih ederek ihtiyaçlarının giderilmesinin meşruluğuna delalet ediyor. Çünkü burada Nebi (s.a.v.):

"Kimin yanında buğday ekmeği varsa kardeşine göndersin'' buyurmuştur. Ekmek sahibinin veya aile fertlerinin ihtiyaç fazlası kaydı koşulmamıştır. Ancak eğer bu kayıt varsa kişinin hastayı ve muhtaç kimseyi kendi nefsine ve aile fertlerinin tercih etmesi hükmü çıkarılmaz.

Hadis, hastaya canının çektiğini vermeyi emrediyor. Bundan maksad, hastalığına zarar vermiyen şeylerdir. Sindi'nin dediğine göre bu hüküm umumi olabilir. Yani hastalığa zarar verecegı muhtemel olsa bile verilmesi emrolunmuştur. çoğu zaman Allah Teala şifayı hastanın canının çektiği şeyde kılar.

 

Hadis, hastaya canının çektiğinden yedirmeyi emreder. Zararlı olduğu muhtemel olan yiyecek ve içecek maddeleri bol ve defalarca verildiği takdirde zararlı olur. Az verilirse pek zararlı olmaz. Hatta hiç zarar vermez, denilebilir. Bol ve defalarca verilmesini emretmemiştir. Hastanın canının çektiğinden yedirme emri verilmiştir. Az yedirmeyle bu emir yerine getirilmiş ve hastanın arzusu gerçekleşmiş olur .