SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1456 >>

7- ÖLÜYÜ ÖPMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد؛ قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سُفْيَان، عَن عاصم بْن عبيد اللَّه، عَن القاسم بْن مُحَمَّد، عَن عائشة؛

 - قَالَت: قبل رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عثمان بْن مظعون وهو ميت. فكأني أنظر إلى دموعه تسيل على خديه.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir :

 

Osman bin Maz'un (r.a.) ölmüş iken Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onu öptü de öperken yanaklarına akan göz yaşlarına (şu anda) bakıyor gibiyim.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, ölüyü öpmenin meşruluğuna ve sessizce ağlamanın caizliğine delalet eder. Aişe (r.anha)'nın:

 

"Nebi (s.a.v.)'in yanakları üzerine akan göz yaşlarma ... " sözü Nebi (s.a.v.)'in Osman (r.anh) üzerine çok ağladığından kinayedir.

 

Osman b. Maz'un b. Habib, onüç adamdan sonra müslümanlığı kabul etmiş ve oğlu Saib ile birlikte Habeşistan'a ilk hicret eden kafile içinde oraya göç etmiştir. Kureyş'in müslümanlığı kabul ettiği haberini alınca geri gelmiştir. Nebi (s.a.v.)'in süt kardeşidir. Bedir savaşına katıldıktan sonra Medine'de vefat etmiştir. Muhacirin-i Kiram'dan Medine'de vefat eden ve Baki'a defnedilen ilk zattır. Hicretten otuz ay sonra Şa'ban ayında vefat etmiştir. (EI-Menhel: C. 8, Sah. 325)