SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1458 >>

8- ÖLÜYÜ YIKAMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوهاب الثقفي، عَن أيوب، عَن مُحَمَّد بْن سيرين، عَن أم عطية؛

 - قالت: دخل علينا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ونحن نغسل ابنته أم كلثوم. فقال ((اغسلنها ثلاثاً أو خمساً أو أكثر من ذلك، إن رأيتن ذلك، بماء وسدر. واجعلن في الآخرة كافوراً أو شيئاً من كافور. فإذا فرغتن فآذنني)) فلما آذناه. فألقى إلينا حقوه. وقال ((أشعرنها إياه)).

 

Ümmü Atiyye (r.a.)'den: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), biz onun kızı Ümmü Gülsüm (r.anha)'yı yıkarken yanımıza girdi ve:

 

«Onu su ve sidr ile üç veya beş (defa) hatta gerekirse daha fazla yıkayınız. Son defasında Kafur yahut Kafur nevinden bir koku kullanınız. Yıkama işini bitirdiğiniz zaman bana bildiriniz.» buyurdu. Biz yıkamayı bitirince Ona haber verdik. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize 'Hakv' denilen kendi izarını verdi ve: «Bunu kızıma iç gömleği yapınız.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Kütüb-i Sitte sahipleri ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Sidr: Nebk ağacının yaprağıdır. Kamus'ta şöyle tarif ediliyor:

Sidr, Nebk ağacının adıdır ki, Arabistan kirazı denilir. Trabzon hurması o nevidendir. İki çeşittir. Birisinin yemişi hoştur. Yaprağıyla. yıkanılır. Diğeri kekrek olur.

 

Hadisin zahirine göre Sidr, her defasında suya karıştırılır.

 

Hanbeliler ve Hanefiler böyle hükmetmişlerdir. Şöyle ki; Hanbeliler'e göre Sidr veya benzeri bir şey suya karıştırılarak köpürtülür. Köpük kısmıyla cenazenin başı ve sakalı yıkanır. Bedeni de tortu kısmıyla yıkanır. Sonra temiz su bütün vücuda dökülür. Bu bir yıkama sayılır. Her defasında böyle yapılır Son defasında Sidr ile beraber Kafur da suya katılır.

 

Hanefiler'e göre ilk iki yıkama sidr ile yapılır. Üçüncüsü Kafur'un katıldığı suyla yıkanır. EI-Feth sahibi, bu yıkama tarzını zikrettikten sonra: Şeyhülislam demiştir ki: Birinci defa sade suyla. yıkanır. İkinci defa Sidr'in karıştırılıp kaynatıldığı suyla yıkanır. Üçüncü defa. Kafur'un karıştırıldığı suyla yıkanır, demiştir.

 

Malikiler'e göre birinci defa sade suyla, ikinci defa Sidr'in karıştırıldığı suyla veya bunun aksi, üçüncü defa Kafur'un katıldığı suyla yıkanır.

 

Şafiiler'e göre ilk defa Sidr'in karıştırıldığı suyla, ikinci defa sade suyla ve üçüncü defa bir parça Kafur'un karıştırıldığı suyla yıkanır.

 

Sidr veya benzeri bir şeyin karışmasıyla değişen suyla yapılan yıkamanın, farz olan yıkama yerine geçip geçmediği ihtilaflıdır. Sahih kavle göre kafi değildir. Sade suyla yıkatılması gerekir. Farz olan yıkama, meyyit'in üstündeki necaset giderildikten sonra bütün vücudu ıslatan bir yıkamadır. Dört mezheb imamının kavli budur. Kufe alimleri Zahiriye mezhebi alimleri ve el-Müzeni, üç defa yıkamanın farz olduğuna hükmetmişlerdir.

 

Sabun gibi temizleyici olan her temiz madde Sidr hükmündedir. Yıkamanın son defasında suya Kafur'un katmanın hikmeti, Kafur'un cesedi kuvvetlendirip sertleştirmesi ve Kafur kokusundan haşeratın nefret etmesidir. Bir de Kafur kullanmada meleklere ikram ve saygı vardır. Çünkü kokusu güzeldir. Melekler de o sıralarda cenazenin yanında hazır bulunurlar. Kafur kullanmak müstahabtır.

 

Cenazeyi yıkamak, kefenlemek, üzerinde namaz kılmak, taşımak ve defnetmek farz-ı kifayedir

Nebi {s.a.v.}'in üç veya beş defa yıkamayı emretmesinden maksat, yıkama sayısının tek tutulmasının meşruluğunu bildirmektir. Şu halde birinci veya ikinci defa yıkamakla ceset temizlenmiş olsa. dahi yıkama sayısını üçlemek mendubtur. Keza dördüncü defa ile temizlik hasıl olursa, tekleştirmek için beşinci defa yıkanmalıdır. Bundan sonraki sayılarda da aynı usül tatbik edilir,

 

'Hakv' veya 'Hikv' kelimesinden maksat, belden yukarı giyilen ve izar adı verilen elbisedir. Asıl manası izarın bağlandığı bel kısmıdır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Ölüyü yıkamak vacibtir.

2- Yıkama sayısını tekleştirmek müstehabtır.

3- Ölüyü yıkarken suya Sidr veya benzeri temizleyici ve temiz bir maddeyi karıştırmak müstehabtır.

4- Son yıkamada suya bir parça Kafur veya benzeri güzel kokuyu karıştırmak müstehabtır.

5- Salihlerin elbiselerinden teberrük için ölüye kefen yapmak meşrudur. Nitekim hadiste belirtildiği gibi Nebi (s.a.v.) kendi izarını vererek kızına iç kefen yapılmasını emretmiştir. Bunu iç kefen yapmanın hikmeti, mübarek izarın doğrudan doğruya cesede sarılmasıdır.