SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1459 >>

DEVAM: 8- ÖLÜYÜ YIKAMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوهاب الثقفي، عَن أيوب. حدثتني حفصة، عَن أم عطية بمثل حديث مُحَمَّد.  - وكان في حديث حفصة ((اغسلنها وتراً)) وكان فيه ((اغسلنها ثلاثا أو خمسا)) وكان فيه ((ابدءوا بميامينها ومواضع الضوء منها)) وكان فيه: أن أم عطية قالت: ومشطناها ثلاثة قرون.

 

Muhamnıed bin Sirin Ümmü Atiyye (r.anha)'dan rivayet ettiği hadisin mislini Hafsa rivayet etmiştir. Hafsa'nın hadisinde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e ait: «Onu (kızımı, çift değil) tek yıkayınız.» buyruğu vardır. Yine Hafsa'nın hadisinde:

 

«Onu üç veya beş defa yıkayınız.» buyruğu bulunur. (Keza) Hafsa'nın hadisinde:

 

«Onu yıkamaya sağ tarafundan ve abdest uzuvlarından başlayınız.» buyurduğu vardır. Yine Hafsa'nın hadisinde: Ümmü Atiyye (r.anha) şöyle demiştir: Ve biz Ümmü Gülsüm (r.anha)'nın saçını taradık, üç örgü yaptık.

 

 

Diğer tahric: Kütüb-i Sitte sahipleri ve Ahmed bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bundan önceki hadisi Ümmü Atiyye (r.anha)'dan Muhammed b. Sirin rivayet etmiştir. Muhammed'in ravisi de Eyyub'tur. Bu hadiste ise Ümmü Atiyye (r.anha)'nın ravisi Hafsa'dır. Hafsa'nın ravisi yine Eyyub'tur. Eyyub'un Hafsa'dan rivayet ettiği Ümmü Atiyye (r.anha}'nın hadisinde bulunan ilaveler, tercemede işaret edildiği gibi şunlardır:

 

Nebi {s.a.v.}'e ait olarak rivayet edilen ilavelerin birincisi, Ümmü Gülsüm (r.anha)'nın çift değil tek sayıyla yıkanması emridir. Yani 2, 4, 6 gibi sayıyla yıkama değil 3, 5, 7 ... defa gibi tek sayıyla yıkama emri verilmiştir.

 

"Onu üç veya beş defa yılrayınız.'' emri, Muhammed'in hadisinde: "Onu üç, beş defa, hatta gerekirse daha fazla yıkayınız.'' şeklinde buyrulmuştur.

 

Hafsa'nın hadisindeki diğer bir ilave:

 

"Onu yıkamaya sağ tarafından ve abdest uzuvlarından başlayınız.'' emridir.

Bu emre göre cenazeyi yıkamaya başlarken abdest uzuvlarından ve sağ tarafından başlamak müstehabtır.

 

Cenazenin abdestini aldırmanın hikmeti, mu'minlerin alameti olan abdesti tekrarlamaktır.

Cenazeyi yıkarken abdesti aldırıldığında ağzına ve burnuna su vermenin müstehablığına hükmeden Şafii ve Maliki alimleri, bu hadisi delil göstermişlerdir. Bir de"Ölünün abdestini .. dirinin abdestine kıyaslamışlardır. Bu alimlere göre ölünün ağzına, burnuna su verirken suyun midesine girmemesi için usulü dairesinde ölünün başını eğmek müstehabtır. Hanefi ve Hanbeli alimlerine göre ölünün ağzına ve burnuna su verilmez. Onlara göre hadisteki abdest uzuvlarından maksad; Kur'an'da anılan uzuvlardır ki, mazmaza ve istinşak buna girmez. Bir de ölünün ağzından ve burnundan suyu çıkarmak imkansızdır.

 

Hülasa vacib olan yıkama, ölünün üzerindeki necaset giderildikten sonra bedenin her tarafını temiz su ile bir defa yıkamaktır. Yıkama sayısının 3, 5, 7 ... gibi tek olması, suya Sidr ve benzeri sabun gibi bir şeyi karıştırmak, son yıkamada suya Kafur veya benzerini katmak, yıkamaya başlarken ölünün avret mahallini yıkamak, sonra abdest aldırmak, daha sonra sağ tarafından yıkamaya başlamak müstehabtır.

 

Hafsa'nın hadisinde Ümmü Atiyye (r.anha)'ya aıt olan ilave şudur: "Biz onun saçını taradık, Üç örgü ya.ptık."

 

Buhari'nin rivayetindeki ilave şöyledir: "'Yıkayıcı kadınlar, Nebi (s.a.v.)'in kızının saçını çözdüler, sonra saçını yıkadılar, Daha sonra üç örgü yaptılar,"

 

Ölünün saçını taramanın faydası, saçı temizlemek ve suyu saçların dibine ulaştırmaktır.

Bu ilave, ölen kadının saçını. taramanın ve üç örgü halinde örmenin müstehablığına delalet eder. Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri bununla hükmetmişlerdir.

 

Evzai ve Hanefi alimleri: Saç salınmaz, iki örgü halinde ölünün göğsüne ve gömleğin üstüne konulur, demişlerdir. Hanefi alimlerine göre saçın taranması ve üç örgü halinde arkaya salınması hakkında Nebi (s.a.v.)'in bir emir veya işareti bu hadiste görülmüyor. Hadiste görülen durum, Ümmü Atiyye (r.anha)'nın kendi Yaptığını bildirmesinden ibarettir .