SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1466 >>

10- NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN (CENAZESİNİ) YIKAMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا سعيد بْن يحيى بْن الأزهر الواسطي. حَدَّثَنَا أبو معاوية. حَدَّثَنَا أبو بردة، عَن علقمة بْن مرثد، عَن ابن بريدة، عَن أبيه؛

 - قَالَ: لما أخذوا في غسل النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ناداهم مناد من الداخل: لا تنزعوا عن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قميصه.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف، لضعف أبي بردة، واسمه عمر بْن يزيد التيمي. وقول الحاكم: إن الحديث صَحِيْح، وأبو بردة هو يزيد بْن عَبْد اللّه وهم. لما ذكره المزي في الأطراف والتهذيب.

 

Büreyde (r.a.)'den: şöyle demiştir: (Vefat eden) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i yıkamaya başlamak istedikleri zaman, dahilden seslenen birisi onlara: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in gömleğini soymayınız! diye seslendi."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi zayıftır. Çünkü rav! Ebu Bürde zayıftır, adı Ömer bin Yezid et-Teymi'dir. EI-Hakim'in şüphesiz bu hadis zayıftır ve Ebu Bürde Yezid bin Abdillah'tır, sözü bir vehimdir. Nedenini el-Müzzi, el-Etraf'ta ve et-Tehzib'de zikretmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis, Nebi (s.a.v.) vefat edince sahabilerin, onun gömleğini çıkarmadan mübarek vücudunu yıkadıklarına delalet eder.

 

Notta belirtildiği gibi hadisin senedi zayıf ise de Nebi (s.a.v.)'in gömleği çıkarılmadan yıkatıldığı, Ahmed, Ebu Davud, İbn-i Hibban ve el-Hakim'in Aişe (r.anha)'dan rivayet ettilderi şu mealdeki hadisle sabittir.

 

'Aişe (r.anha) şöyle demiştir: Sahabiler, Nebi (s.a.v.)'i yıkamak istedikleri zaman dediler ki;

Bilmiyoruz, ölülerimizin elbisesini tamamen soyduğumuz gibi Resulullah (s.a.v.)'in bütün elbisesini soyacak mıyız? Yoksa üzerinde elbise olduğu halde mi yıkayacağız? Bunlar ihtilafa düşünce Allah Teala onlara bir uyku verdi. Herkesin çenesi göğsüne dayandı. Sonra evin bir köşesinden kim olduğunu bilemedikleri bir kimse onlara: Nebi (s.a.v.)'i üzerinde elbise bulunduğu halde yıkayınız, diye seslendi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.)'in gömleği üstünde olduğu halde yıkamaya başladılar. Suyu gömleğin üzerine döküyorlar ve gömleği ile beraber vücudunu ovuyorlardı.'

 

Ahmed'in rivayetine göre Nebi (s.a.v.)'i yıkayanlar Ali bin Ebi Talib, Abbas bin Abdülmuttalib, FadI bin Abbas, Usame bin Zeyd, Kasım ve efendimizin mevlası Salih (r.a.)'dur. Abbas, FadI ve Kasım (r.a.), Ali (r.a.)'a yardım ederek Nebi (s.a.v.)'i sağa sola döndürürlerdi. Usame (r.a.) ve Salih (r.a.) da su dökerlerdi. Ali (r.a.) de yıkardı.

 

Bezzar ve Beyhaki'nin rivayetine göre Nebi (s.a.v.) Ali (r.a.)'a: «Senden başkası beni yıkamasın. Çünkü kim benim avretimi görürse gözleri. kör olur.'' buyurmuştur. Nebi (s.a.v.)'in Ali (r.a.)'i bu işe tahsis etmesinin sebebi, Ali (r.a.)'in avret yerine bakmaktan çok sakındığını bildiğinden dolayı olabilir.