SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1465 >>

DEVAM: 9- ERKEĞİN KENDİ HANIMINI VE KADININ KENDİ KOCASINI YIKAMASI HAKKINDA GEtEN HADİSLER BABl

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا أحمد بْن حنبل. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن سلمة، عَن مُحَمَّد ابن إِسْحَاق، عَن يعقوب بْن عتبة، عَن الزهري، عَن عبيد اللَّه بْن عَبْد اللّه، عَن عائشة؛  - قالت: رجع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ من البقيع. فوجدني وأنا صداعا في رأسي. وأنا أقول: وارأساه. فقال ((بل أنا، يا عائشة! وارأساه)) ثم قال: ((ما ضرك لو مت قبلي فقمت عليك فغسلتك وكفنتك وصليت عليك ودفنتك)).

 

فِي الزَوائِد: إسناد رجاله ثقات. رواه البخاري من وجه آخر مختصرا.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Baki'den döndü, beni başımdaki ağrıdan hasta olarak buldu. Ben o esnada: Vay başım! diyordum. O:

 

«Ya Aişe! Bil'akis ben vay başım demeliyim.» buyurdu. Sonra: *(Ya Aişe!) Eğer sen benden önce ölmüş olsan da senin başında durup seni yıkasam, seni kefenlesem ve senin cenaze namazını kıldırıp seni defnetsem, sana hiç bir şey zarar vermez.» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Seneddeki niviler sikadır. Buhari bunu başka bir şekilde kısaca rivayet etmiştir.

 

Diğer tahric: Ahmed ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Buhari'nin rivayeti mealen şöyledir: 'Aişe (r.anha) bir defa şiddetli baş ağrısına tutularak) : Vay başım, dedi. ResuluIlah (s.a.v.) : «Ben hayattayken sen ölürsen sana istiğfar ve dua ederim.'' buyurdu. Bunun üzerine Aişe (r.anha): Vay başıma gelen! ValIahi öyle sanıyorum ki, gerçekten sen benim ölümümü istiyorsun. Eğer ben ölürsem sen cidden o günün akşamı bazı hanımlarınla gerdeğe gireceksin, dedi. Bunun üzerine efendimiz şöyle buyurdu:

 

«Ya Aişe! Bilakis ben vay başım demeliyim. (Çünkü senden önce öleceğim) Ben Ebu Bekir'e ve oğluna haber gönderip, hililfeti Ebu Bekir'e vasiyet etmeyi arzu ettim. Sonra düşündüm ki, Allah (halifeliği Ebu Bekir'den başkasına vermekten) imtina eder. Mu'minler de başkasının halife olmasını men ederler. Yahut Allah (başkasını halife kabul etmekten) imtina eder.''"

 

Sindi'nin beyanına göre hadisteki olay, Nebi (s.a.v.)'in vefatına yakın günlere rastlar. Hastanın hastalığını açığa vurmasının caizliği hadisten çıkarılıyor. Nebi (s.a.v.) Aişe (r.anha)'ya şunu bildirmek istemiştir: Senin hastalığın geçicidir. Sağlığa kavuşacaksın. Fakat benim hastalığım geçici değildir. Yakında öleceğim. Hastalığın şiddetinden dolayı vay başımı denecekse senden önce ben demeliyim.

 

Hadis, erkeğin vefat eden hanımını yıkamasının meşruluğuna delalet eder. Bu konuyla ilgili gerekli bilgi, bundan önceki hadiste bildirilmiştir.