SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1464 >>

9- ERKEĞİN KENDİ HANIMINI VE KADININ KENDİ KOCASINI YIKAMASI HAKKINDA GEtEN HADİSLER BABl

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا أحمد بْن خالد الذهبي. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، عَن يحيى بْن عباد بْن عَبْد اللّه بْن الزبير، عَن أبيه، عَن عائشة؛ قالت: لو كنت استقبلت من أمري ما استدبرت ما غسل النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ غير نسائه.

-         

قال السندي: والحديث قد رواه أبو داود، ومع ذلك ذكره صاحب الزوائد أيضاً فقال: إسناده صَحِيْح، ورجاله ثقات. لأن مُحَمَّد بْن إِسْحَاق، وإن كان مدلسا، لكن قد جاء عنه التصريح بالتحديث، في رواية الحاكم وغيره.

 

Aişe (r.anha)'dan: şöyle demiştir: Bana şimdi beliren görüş, daha önce belirseydi Nebi {Sallallahu Aleyhi ve SelIem)'i(n cenazesini) hanımlarından başkası yıkamıyacaktı.

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Bununla beraber Zevaid sahibi bunu zikrederek: İsnadı sahih. ricali sikadır. Çünkü ravi Muhammed bin İshak tedlisçi ise de Hakim ve başkasının rivayetinde bu hadisi an'ane ile değil. tahills ile rivayet etmiştir, demiştir.

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud, Beyhaki, İbn-i Hibban ve Hakim bunu uzun bir metin halinde Aişe (r.anha)'dan rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha) galiba Nebi' (s.a.v.)'in mübarek cenazesi yıkandıktan sonra, ölen erkeğin eşlerinin iddet süresince nikah hükmü bakımından kocalarına bağlılıklarını bilmiş ve bu bilgisi daha önce olmuş olsaydı kendisi ve arkadaşlarından başkasının Nebi (s.a.v.)'i yıkamayacaklarını söylemek istemiştir. Veyahut bu hükmü bundan sonra gelecek hadisten kıyas yoluyla çıkarmıştır.

 

Hadis, kadının vefat eden kocasını yıkamasının ve bunun aksinin caizliğine delalet eder.

 

Alimler bu hususta ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki:

 

1- Malik, Şafii ve arkadaşları, eşlerin birbirinin cenazesini yıkamalarını caiz görmüşlerdir. Ahmed'in meşhur kavli de budur. Erkeğin, hanımının cenazesini yıkamasının delili, bundan sonra gelen hadistir. Kadının, eşinin cenazesini yıkamasının delili de bu hadistir.

 

Beyhaki ve Darekutni'nin Esma bint-i Umeys (r.anha)'den rivayet ettiklerine göre Nebi (s.a.v.)'in kızı Fatima (r.anha) vasiyet ederek; kocası Ali (r.anhl tarafından yıkatılmasını istemiş ve Ali (r.a.) ile Esma (r.anha) onu yıkamışlardır.

 

Keza Aişe (r.anha)'den rivayet edildiğine göre Ebu Bekir (r.a.) vefat edeceği zaman hanımı Esma binti Umeys (r.anha) tarafından yıkatılmasını vasiyet etmiş, Esma (r.anha) zayıf olduğu için Abdurrahman (r.a.) ona yardım etmiştir.

 

2- Ahmed'den bir rivayete göre eşlerin, birbirlerinin cenazelerini yıkamaları yasaktır. Kendisinden yapılan diğer bir rivayete göre kadının eşinin cenazesini yıkaması caizdir. Fakat erkeğin, hanımının cenazesini yıkaması caiz değildir. Ebu Hanife ve Sevri'nin kavli de budur: Onların gösterdikleri gerekçe şudur:

 

Kadının ölümü, kız kardeşi ile evlenmeyi mübah kılan bir ayrılıktır. Keza, ölümü ile kocası, ondan başka dört kadınla evlenebilir. Baldız ile veya dört kadınla evlenmesi için erkeğin, eşinin ölümünden sonra bir süre beklemesi mecburiyeti yoktur. Bütün bu durumlar, erkeğin, ölen hanımıyla irtibatının kesildiğini gösterir. Artık erkeğin ölen eşine bakması ve elini dokundurması haramdır. Fakat kocası ölen kadının iddeti bitmedikçe, kocası ile olan evlilik bağı tamamen kopmuş sayılmaz. Bunun için yıkayabilir.

 

Bu alimler, bundan sonra gelen Aişe (r.anha)'nın hadisini Nebi (s.a.v.)'e mahsus olarak yorumlamışlar veyahut Nebi (s.a.v.), Aişe (r.anha)'yı bizzat yıkamayı kasdetmemiş, yıkama tedbirini yüklenmesini kastetmiştir.

 

Ali (r.a.)'in Fatima  (r.anha)'nın yıkamasına gelince, İbn-i Mes'ud (r.a.) buna karşı çıkmıştır.