SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1463 >>

DEVAM: 8- ÖLÜYÜ YIKAMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْدُ الملك بْن أبي الشوارب. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن المختار، عَن سهل بْن أبي صالح، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من غسل ميتاً فليغتسل)).

 

Ebu Hureyre (r.a.j'den riyayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu; demiştir:

 

 «Bir ölüyü yıkayan kimse (yıkadıktan sonra) gusletsin.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir. Ebu Davud'un rivayetinde: " ... Ve ölüyü taşıyan kimse. sonra abdest alsın.'' ilavesi vardır.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı, bu hadisin açıklamasında şöyle der: Hadisin zahirine göre ölüyü yıkamaktan dolayı gusletmek ve onu taşımaktan dolayı abdest almak vacibtir. Ali ve Ebu Hureyre (r.a.)'nın böyle hükmettikleri rivayet edilmiştir.

 

Malik, Ahmed ve Şafii alimleri mezkur gusül ve abdestin müstehablığına hükmederek, bu hadisteki emri müstehablık manasına yorumlamışlardır. Delilleri, Darekutni ve Hakim'in İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet ettikleri şu mealdeki hadistir:

 

"Ölünüzü yıkadığınız zaman bundan dolayı size gusletmek gerekli değildir. Sizin ölünüz necis değildir. (Ğasilden sonra) ellerinizi yıkamanız kafidir.''

 

EI-Menhel yazarı bu arada ğuslün vacib olmadığına ait bir kaç hadisi zikrettikten sonra Hattabi'nin: 'Ben, ölüyü yıkamaktan dolayı guslün ve ölüyü taşımaktan dolayı abdest almanın vacibliğine hükmeden bir fıkıhçı bilmiyorum. Hadisteki emir müstehablık için olmaya benzer. Hadisin manası şu olabilir: Ölüyü yıkayan kimsenin vücuduna ve elbisesine yerden su sıçramasından veya ölünün bedeni üzerinde bulunabilen bir necasete su dökülürken ve yıkayıcmın üstüne başına pis suyun sıçramasından emin olunamaz. Pis suyun nereye sıçradığını tesbit etmek mümkün olmayabilir. Bu durumda yıkayıcı bütün vücudunu yıkamak ve böylece pislenen yeri temizlemiş olmak zorunda kalır. Abdest alma emri de cenaze namazını kılmak için hazırlıklı olmak amacını taşımış olabilir.' dediğini nakleder.

 

EI-Menhel yazarı; Hattabi yukardaki sözünde: Ğuslün vücubuna hükmeden bir fıkıhçıyı bilmiyorum, demiş ise de guslün vücubuna hükmedenleri yukarıda zikrettim, demiştir.

 

el-Leys bin Sa'd, Ebu Hanife ve arkadaşları yıkayıcının gusletmesinin vücub veya müstehablığına hükmetmişlerdir. Onlara göre hadislerdeki gusülden maksad, elleri yıkamaktır.