SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1471 >>

DEVAM: 11- NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN KEFEN'İ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن إدريس، عَن يزيد بْن أبي زياد، عَن الحكم، عَن مقسم، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - كفن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في ثلاثة أثواب: قميصه الذي قبض فيه، وحلة نجرانية.

قال النووي: هذا الحديث ضعيف، لا يصح الاحتجاج به. لأن يزيد بْن أبي زياد مجمع على ضعفه.

 

ibn-i Abbas (r.a.)'dan: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (şu) üç parçada kefenlenmiştir: İçinde vefat ettiği gömlek ve Necran yapımı hülle.

 

Not: Nevevi: Bu hadis zayıftır. Delil sayılması sahih değildir, Çünkü ravisi Yezid bin Ebi Ziyad'm zayıflığı hususunda ittifak vardır. Bilhassa onun bu rivayeti sika zatların rivayetine muhaliftir, demiştir.

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hulle: İki parçadan ibaret bir takım elbisedir. Aynı kumaştan olmayan takıma veya bir parçadan ibaret elbiseye Hulle denilmez.

 

Necran: Arap yarımadasının doğusunda bir şehirdir. O beldenin ma'mulü olan elbiseye Necraniyye denilir.

 

Bu hadise göre Nebi (s.a.v.)'in kefeni; İki parçadan ibaret hulle ve içinde vefat ettiği gömleğidir.

 

EI-Menhel yazarı bu hadisle ilgili olarak şöyle der:

 

"Kefenlerden bir parçanın gömlek olduğuna hükmeden Hanefi ve Maliki alimleri için bu hadis bir delildir. Kefende gömleğin bulunmasının müstehab olmadığına hükmeden alimler şöyle demişlerdir: Bu hadis zayıftır. Çünkü ravisi Yezid bin Ebi Ziyad aleyhinde konuşulmuştur. Üstelik Nebi (s.a.v.)'in, içinde vefat ettiği ve yıkanırken soyulmayan gömleği içinde kefenlenmesi örf ve adet yönünden uzak bir ihtimaldir. Diğer taraftan Nebi (s.a.v.)'in hulle içinde kefenlenmesi sözü ğalattır (hatadır). Çünkü Müslim'in rivayetinde Aişe (r.anha) :

 

"Resülullah (s.a.v.) pamuktan ma'mul Sehuliyye denilen üç parça beyaz Yemen bezi içinde kefenlendi ve bunların içinde gömlek ve sarık yoktu." demiştir. (Buharl'de de aynı hadis mevcuttur,)

 

Hülleye gelince; Hülle, kefen yapılmak üzere satıldığı için halk bunun kefen yapılıp yapılmadığını bilmediler. satın alınan hüIle terkedildi ve Aişe (r.anha)'nin hadisinde belirtildiği gibi Üç parça beyaz Yemen bezi kefen yapıldı. Bunun üzerine Abdullah bin Ebi Bekir (r.a.) bu hülleyi alarak; Ben kendime kefen yapmak için saklıyacağım, dedi. Sonra; Eğer Allah Teala bu hüllenİn Nebiine kefen yapılmasına razı olsaydı, ona kefen ettirirdi, diyerek niyetini değiştirdi ve satıp bedelini sadaka olarak dağıttı.,

 

Tirmizi: Nebi (s.a.v.)'in kefeni hakkında varid olan hadislerin en sahihi, Aişe (r.anha)'nın hadisidir. Sahabilerin ve onlardan sonra gelen alimlerin ekserisinin ameli Aişe (r.anha)'nın hadisine göredir, demiştir.