SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1470 >>

DEVAM: 11- NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN KEFEN'İ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن خلف العسقلاني. حَدَّثَنَا عمرو بْن أبي سلمة، قَالَ: هذا ما سمعت من أبي معيد، حفص بْن غيلان، عَن سليمان بْن موسى، عَن نافع، عَن عَبْد اللّه بْن عمر؛  - قَالَ: كفن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في ثلاث رياط بيض سحولية.

 

فِي الزَوائِد: قلت أصله في الصحيحين من حديث عائشة وابن عباس. وإسناد حديث ابن عمر حسن، لقصور سليمان بْن موسى وحفص بْن غيلان عَن درجة أهل الحفظ والضبط والإتقان.

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sehuliyye (denilen) üç parça beyaz ve ince bez içinde kefenlenmiştir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin aslı Buhari ve Müslim'de Aişe (r.anha) ve İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet olunmuş olarak vardır. İbn-i Ömer {r.a.)'ın hadisinin senedi hasendir. Çünkü ravilerinden Süleyman bin Musa ve Hafs bin Ğaylan, hıfz, zapt ve itkan ehlinin derecesinden aşağıdır.

 

AÇIKLAMA: Sehuliyye: Yemen'de bez dokunan bir köyün adıdır. Bu köyde dokunan beze de denilir. Bu kelime Suhiiliyye diye de okunabilir. Ezheri'nin dediğine göre Sehuliyye köyün adıdır. Suhuliyye ise bu köyde dokunan bezdir.

 

Riyad Rita:nın çOğuludur. Rita, tek parçadan ibaret çarşaftır. Bir kavle göre ince ve yumuşak bezdir, Burada iki manaya da yorumIanabilir.

 

Notta belirtildiği gibi hadisin aslı Buhari ve Müslim'de Aişe (r.anha) ve İbn-i Abbas (r.anha)'dan rivayet edilmiştir. Buhari'de Aişe (r.anha)'dan rivayet edilen hadis, mealen şöyledir:

 

"ResuluIlah (s.a.v.) pamuktan (ma'mul) sehuliyye (denilen) üç parça beyaz Yemen bezi içinde kefenlendi. Bunlar içinde gömlek ve sarık yoktu.'

 

Bu hadis de erkeğin müstehab olan kefeninin üç sargı oldu,ğuna ve bunların beyaz olmasının müstehablığına delalet eder.