SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1473 >>

DEVAM: 12- MÜSTEHAB OLAN KEFEN HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يونس بْن عَبْدُ الأعلى. حَدَّثَنَا ابن وهب. أَنْبَأَنَا هشام بْن سعد، عَن حاتم ابن أبي نصر، عَن عبادة بْن نسي، عَن أبيه، عَن عبادة بْن الصامت؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((خير الكفن الحلة)).

 

Ubade bin es-Samit (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şüyle buyurdu, demiştir:  «Kefenin hayırlısı hülledir.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir. Tirmizi ise bunu Ebu Umame (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı şöyle der: "Yani hulle kefenin hayırlı kısmından sayılır. Hulle, Yemen ma'mulü elbisedir. Aynı maldan iki parçadan ibaret takıma denilir. Hulle, iki parçadan ibaret olduğu için bir parçadan ibaret kefenden hayırlı sayılır. Şu halde hullenin hayırlı oluşu, bir parçadan ibaret kefene nazarandır. Çünkü üç parçalık kefenin hulleden efdal olduğu ma'lumdur. Hadisten şu mananın kastedildiği umulur: Zaruret olmadıkça bir parçalık kefenle yetinmek uygun değildir.

 

Bazı alimler bu hadisi delil göstererek: Yemen ma'mulü hırkaları kefen yapmak efdaldır, demişler ise de yukarıda belirtildiği gibi efdal olan kefen beyaz bezdir. Muhtemelen o gün için halkın temini kolay olan kefenlik hulle olduğu için Nebi (s.a.v.) böyle buyurmuştur.